Proizvođačima suncokreta podrška od 7,8 din/kg za najviše 200 tona

suncokret pred zetvu

Za proizvođače suncokreta finansijska podrška države kako bi se održala prehrambena sigurnost i ublažile posledice suše i rasta cena inputa. 

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici koja je održana 25.8.2022. Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine kako bi se očuvala stabilnost dohotka proizvođača ove uljarice.

Pravo na finansijsku pomoć imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, koji su proizveli suncokret roda 2022. i čija su gazdinstva u aktivom statusu. Finansijska podrška iznosi 7,8 dinara po kilogramu isporučene, odnosno prodate količine suncokreta pravnom licu ili preduzetniku koji se bavi preradom, skladištenjem ili izvozom ove kulture, a najviše za 200 tona, navodi se u programu podrške.

Uredba je doneta s obzirom na to da je bilo neophodno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posledice trenutne situacije uzrokovane rastom cena inputa i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju. Takva situacija istovremeno je otežala položaj proizvođača koji očekuju prihod od svoje proizvodnje da bi mogli da ulažu u jesenju setvu pšenice, ostalih žita i uljane repice, koja je od izuzetnog značaja za prehrambenu sigurnost stanovništva.

Na sednici je doneta i Uredba o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta, koja preovlađujuće učestvuje u formiranju cene jestivog suncokretovog ulja, a koje je izuzetno važno za snabdevanje potrošača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

U strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, veliki deo troškova odnosi se upravo na jestivo suncokretovo ulje i s obzirom na to da su cene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva, bilo je neophodno doneti ovu meru.

Na ovoj sednici je doneta i izmenjena Odluka o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana. Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Republike Srbije, navodi se u saopštenju Vlade.

Preporučujemo: Kako sprečiti osipanje zrna suncokreta u žetvi?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede