Poljoprivrednicima će biti isplaćene sve subvencije sprovedene u 2022. godini

subvencije polje

Poljoprivrednicima će biti isplaćene sve subvencije sprovedene u 2022. godini, rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković

Ministarka poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da će poljoprivrednicima biti isplaćene sve subvencije sprovedene u 2022. godini. Tanasković je gostujući na RTS-u, objasnila da ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje za subvencije u prošloj godini, a da nije dobio novac i dodala da postoji 15 odsto zahteva koji nisu isplaćeni i ti proizvođači nisu ni dobili rešenja.

“To je oko 15 milijardi dinara, od kojih je za direktna plaćanja dug oko šest milijardi dinara“, precizirala je Tanasković i istakla da su sredstva obezbeđena i da će poljoprivrednicima biti isplaćen taj iznos.

Što se tiče pitanja isplate subvencija, Tanasković je pojasnila da pravno-formalno država nema obavezu za 2022. godinu i ponovila da ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje, a da nije dobio novac.

„Puno se manipulisalo prethodnih dana da sam ja obećala da će svima biti isplaćeno. Ja sam rekla da će sva sredstva biti potrošena u 2022. godini, 99,84 odsto budžeta je iskorišćeno, odnosno 99,8 odsto je isplaćeno subvencija. To znači da su sve subvencije isplaćene sredstvima koja su bila u 2022. godini“, navela je Tanasković.

Početkom februara isplata zahteva za suncokret i premije za mleko

Tanasković je najavila da će do kraja sledeće nedelje, odnosno 3. februara biti u potpunosti isplaćen suncokret za koji se zahtevi obrađuju, dok će 6. februara krenuti isplata premije za mleko za četvrti kvartal 2022. godine. Govoreći o eAgraru, Tanasković je naglasila da je za prvih deset dana oko 22.000 poljoprivrednika uzelo svoj ID broj, što je prvi korak u e-agraru. „Bila sam prošle nedelje u Valjevu, gde sam i ja u pošti izvadila svoj ID broj. Jako sam srećna što sve ide ovakvim tempom“, rekla je ministarka.

Poljoprivredni proizvođači mogu da odu u bilo koju filijalu pošte, poljoprivrednu stručnu službu, gde će dobiti odgovore na svako pitanje vezano za eAgrar. Uz ličnu kartu, za par minuta dobiće elektronske podatke koji će im kasnije služiti kada za registraciju na platformu eAgrar.

„Ideja je da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini i da će ta sredstva u istoj godini i dobiti. To je ideja eAgrara, a sve drugo što radimo je da bi se sve ubrzalo i da im pomognemo“, zaključila je Tanasković.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede