Stočarstvo na severu Banata u odumiranju

krava na pasnjakuuu

Iako nemaju preciznu statistiku, savetodavci poljoprivredne stručne službe u Kikindi, smelo tvrde da je stočarstvo na severu Banata

krava na pasnjakuuu

u odumiranju.

Proizvodnja mleka smanjuje se iz više razloga. Zbog jeftinog uvoznog mleka, mlekare smanjuju otkup i cenu mleka i svode je ispod proizvođačke.

Zbog suše, farmere još muči i nedostatak stočne hrane i njen loš kvalitet.

Sa trinaest umatičenih mlečnih krava Branislav Sireta iz Kikinde ne može da ostvari pravo prečeg zakupa državne zemlje, jer zakon određuje minimalnu kvotu od 15 muznih krava. U ovakvo sušnoj godini ta bi zemlja bila za njega spas, jer bi mu omogućila da proizvede dovoljno hrane za svoje stado. Snalazi se kako zna i ume, samo da goveda prežive.

Jedna od mera sa kojom država kasni je isplata subvencija od 25 hiljada dinara po grlu, koje će po rečima savetodavca biti isplaćene tek početkom naredne godine.

Sireta napominje i to da ni mlekare farmere ne doživljavaju kao partnere u zajedničkom poslu, već su im u poplavi jefitnog uvoznog mleka samo nužno zlo, a savetodavci prognoziraju drastično smanjenje mlečnog stada na severu Banata ne samo zbog ponašanja mlekara veći i nemara državnih službenika.

RTV

Foto: A.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede