Stočari pitaju hoće li biti razmene junadi za kukuruz

telici

Stočari, tovljači junadi iz Banata i Mačve, sa održanih okupljanja, uputili Državnim robnim rezervama pitanje – da li će biti ili ne novog poziva za razmenu junadi za merkantilni kukuruz?

Nezadovoljstvo među odgajivačima je sve veće, a neki i prekidaju tov prodajući telad težine oko 300 kg, piše agroservis.rs

Svi pogledi su uprti u intervenciju države putem Robnih rezervi.

Klaničari i nakupci uživaju, jer od gazdinstava koja imaju momentalne finansijske obaveze mogu kupiti kvalitetnu junad za 1,80 do 1,90 evro/kg. Crno-beli bikovi se uglavnom i ne traže, a ponuda je prilično velika.

Klaničari koji imaju svoje farme voljni su da od stočara koji žele da prekinu tov otkupe grla teška 250 kg po 285 dinara po kilogramu.

Na farmi Bore Vukovića iz Crepaje u pripremi za tov i u tovu ima oko 50 komada muške teladi. Ovaj domaćin je nedavno razmenio junad za kukuruz i kaže da ga je to spaslo bankrota.

  • Sada vidim zastoj u trgovini junadi i čujem da pojedini žele da prekinu tov, jer se plaše da u vreme isporuke, kao i sada, neće imati kupce za junad. Plašim se, ako kiksnem kao pre godinu dana u vreme suše biće loše – kaže Vuković. – Bio sam na sastanku sa ministrom Nedimovićem i rekao je da će  biti ponovo razmene za kukuruz. Još neću da prekidam tov – poručio je ovaj stočar i pozvao sve koji mogu da stvore uslove za ovaj posao da pomognu, očigledno je da nam nedostaje tržište.

Kako nas je obavestio Ivan Radovanović iz Bogatića, stočari sa punim štalama sačekaće još par dana poziv za razmenu, a potom će odlučiti šta dalje, prenosi agroservis.

  • Ja sam loše prošao sa razmenom junadi za kukuruz, jer mi je skladištar naplatio manipulaciju zrna, na čega nije imao pravo. U Rezervama me nisu zaštitili. Državne robne rezerve do sada nikada nisu izbegle dogovor sa poljoprivrednicima niti data obećanja, a najverovatnije da neće ni ovom prilikom – uveren je Radovanović, koji je na čelu Proizvođačke grupe tovljača junadi u Mačvi.

U Udruženju „Agroprofit” iz Novog Sada, koje zagovara razmenu, danas nisu imali informaciju o tome dokle je stigla procedura u Vladi Srbije o pomenutoj razmeni.

Pre dve nedelje direktorka Robnih rezervi Zorica Anđelković obavestila je ovo udruženje da će razmene biti, a da se procedura mora poštovati. Rekla je da je reč o 10.000 tona kukuruza i razmeni po paritetu 1:17 (junetina-kukuruz).

Stočari se još uvek nadaju većem izvozu junećeg mesa, kao i da Udruženje „Agroprofit” ubrza pripreme na promociji „junećeg mesa iz prirode” za domaće tržište.

U Privrednoj komori Srbije danas nam nisu mogli da kažu da li se izvoz u Tursku i Kinu nastavlja i ko za ovaj  očekivani posao obezbeđuje junad?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede