Stočari, ne prihvatajte poražavajuće nisku cenu. Uskoro odluka o razmeni

junad na sajmu

Stočari prihvataju paritet: jedan kilogram junetine za 17 kg merkantilnog kukuruza i u ovome vide trenutno pozitivan efekat.

Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada, u čijem sastavu su farmeri koji tove junad i odgajaju priplodna grla, pozvalo je nedavno tovljače da obustave prodaju utovljenih grla do početka razmene za kukuruz sa Državnim robnim rezervama. Stočari su delimično prihvatili poziv i neki od njih ne prodaju junad nakupcima.

Kako prenosi portal agroservis.rs stočari u okolini Sombora, Zrenjanina, Kikinde, Čačka, Kule, Negotina i Zaječara odbijaju prodaju junadi za 1,8 -1,9 evra za kilogram žive vage, jer realnom, i za klaničare prihvatljivom cenom, smatraju 2,10-2,15 evra/kg.

Dobro im je poznato da se juneći but bez kosti prodaje po ceni od 699 do 800 dinara po kilogramu.

Međutim, farmeri iz Tavankuta, Bajmoka, Bačke Topole i Titela su prihvatili pomenutu cenu i bez dobijenih potvrda za ostvarivanje premije od 15.000 dinara utovarili su junad nakupcima za klaničare na Kosovu i Crnoj Gori.

„U međuvremenu servisnoj službi Udruženja „Agroprofit” za najavljenu razmenu junadi za merkantilni kukuruz prijavilo se 65 gazdinstava sa oko 1080 grla. Ovi stočari prihvataju paritet: jedan kilogram junetine za 17 kg merkantilnog kukuruza i u ovome vide trenutno pozitivan efekat.

Početak razmene, kako nas je obavestila Zorica Anđelković, direktorica Državnih robnih rezervi, zavisi od utvrđivanja Programa poslovanja Robnih rezervi u ovoj godini, o čemu na osnovu saglasnosti nadležnih ministarstava odlučuje Vlada“, piše agroservis.

Stočarima poruka: „Ne prihvatajte poražavajuće nisku cenu“

Za stočare i dalje važi ranija vest koju je preneo ovaj portal. Kada Vlada usvoji Program Državnih robnih rezervi i nakon toga potrebno je sedam dana da se donese odluka o razmeni. Ta odluka se očekuje u prvoj polovini februara.

Ministarstvo poljoprivrede za te odluke pokrenulo je i zvaničnu proceduru na predlog Udruženja „Agroprofit”.

Među stočarima koji imaju junad za isporuku nervoza je sve veća, poručuju iz udruženja, jer uveliko razmišljaju o potrebnom novcu za prolećnu setvu.

Najava razmene, o čemu je u više navrata govorio obilazeći domaćinstva ministar Branislav Nedimović i što je Udruženju „Agroprofit” potvrdila i direktorica Robnih rezervi, među stočarima je prihvaćena kao slamka spasa.

U četiri kruga razmene nije moguće preuzeti više od oko 3.000 komada junadi, a toliko se ovih dana nudi za tržište. Srbija za nepoznatog kupca godišnje ima oko 200.000 komada junadi, pokazuju najnoviji podaci, dok za 200.000 različitih kategorija junadi postoje zainteresovani klaničari.

Na terenu se događaju različite situacije – jedni bojkotuju ponuđene cene, a drugi trguju.

Iz Udruženja i dalje tovljačima poručuju: „Ne prihvatajte poražavajuće nisku cenu”.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede