Stižu, stižu subvencije

pare novcanik

Podsticaji za bilјnu proizvodnju, premije za utrošak dizel goriva i mineralnog đubriva, u iznosu od 9,7 milijardi dinara,

pare novcanik

biće isplaćene do kraja godine. Ovaj iznos bi mogao biti i veći kada se završi potpuna obrada podataka.

„Gazdinstvo” saznaje da je u Vladi utvrđen model za isplatu kojim bi se otklonio propust Ministarstva polјoprivrede u ovom segmentu i primenio Zakon o podsticajima. Registrovana gazdinstva će novac prema nalogu iz Trezora podizati u komercijalnih banki, uz trošak od 1-3%, a ako to ne žele, premije za bilјnu proizvodnju će moći da preuzmu prvog meseca iduće godine bez bankarskih troškova.

U Ministarstvu finansija nisu želeli da detalјno govore o ovom svojevrsnom javnom dugu, koji do sada nigde nije prikazan kao deo budžetskog deficita, jer su moguća i neka pobolјšanja.

Pripadajuće podsticaje za bilјnu proizvodnju nije primilo više od 230.000 gazdinstava.

Obaveze za proizvođače mleka, premije za tov i kvalitetnu stoku biće isplaćene po nalogu Uprave za agrarna plaćanja, ali još nije sasvim jasno da li za sve ima dovolјno novca. Naime, Ministarstvo polјoprivrede neplanski je sa stavke namenjen tovu oko 300 miliona dinara potrošilo za interventni otkup svinja, a loše su planirali i iznos za premije za mleko, pa tako za treću ovogodišnju isplatu nedostaje oko 230 miliona dinara.

Uobičajeni prenos isplata u 2016. godini biće nadoknađen iz novog budžeta. U Ministarstvu polјoprivrede su ponovo pokušali da izigraju obaveze iz Zakona o podsticajima, ali je umanjenje subvencija osujećeno i ta stavka u idućoj godini iznosiće oko 24 milijarde dinara.

Za analize o efektima isplaćenih premija i podsticaja, posebno za bilјnu proizvodnju, ukazuju da je potrebno menjati ovaj model i to, pre svega, naspram veličine poseda i vrste proizvodnje. Računica pokazuje da  podsticaji koje koriste ratari za gajenje pšenice u prodajnoj i izvoznoj ceni učestvuju sa 1-3 dinara po kilogramu. Ratari tvrde da ova izdvajanja iz državne kase umanjuju njihovu prodajnu cenu, a da za manja gazdinstva znače „socijalnu pomoć”.

Na žalost, postojeće Ministarstvo polјoprivrede nema viziju o tome kako i šta pobolјšati u sistemu podsticaja, pa ne vide ni korist izmene datuma – registrovanja (prijavlјivanje) gazdinstava od 1. decembra tekuće godine do 1. marta naredne godine. Zbog toga, prolećna setva prođe bez subvencija.

Izvor: agroservis.rs

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede