Šteta u pčelarstvu preko 25 miliona evra

Pčele na košnici

Preliminarni podaci o stradanju pčela u poplavama, koje je predstavio predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović, u Privrednoj komori Srbije, ukazuju da je ukupna šteta u pčelarstvu do sada, veća od 25 miliona evra.

Pčele na košnici

Osim direktnog stradanja košnica, čak 6233, postoji i šteta nastala zbog hladnoće i kiše i izostanka bagremove paše. U nekim delovima zemlje pčelari su morali da hrane pčele kako one ne bi umrle od gladi, rekao je Živadinović. On je situaciju uporedio sa prošlom godinom kada su pčelari prikupili 3035 tona bagremovog meda, a ove godine, kako je procenjeno, neće ga biti više od 300 tona. Bagremovog meda nema, a pčele nemaju dovoljno hrane za sebe.

Živadinović je istakao da država mora da pomogne najugroženijima pčelarima. SPOS je predložio Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine da između ostalog  interventnom isporukom šećera pomogne pčelarima u Obrenovcu kako bi preostale pčele prežive, jer je zemlja „spaljena“ i nema cvetova. Spos predlaže i da država isplati pčelarima planirane subvencije za 2014. godinu, ako je moguće najkasnije do kraja juna, da u narednoj godini podigne iznos subvencija u pčelarstvu za 50 odsto, kao i da pčelare oslobodi određenih nameta.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede