Sredstva IPARD fondova za poljoprivredu do kraja iduće godine

„Srbija se intenzivno priprema za korišćenje sredstava iz IPARD fondova EU, koja će nam biti dostupna već krajem naredne godine“, izjavila je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković na Zlatiboru,

gde je juče počeo Šesti seminar Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, objavljeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

„Zadatak savetodavaca je da poljoprivrednike edukuju kako da samostalno sa svojim projektima apliciraju za ta nepovratna sredstva“, objasnila je ministar Bogosavljević Bošković i naglasila da će to biti veoma značajna i važna podrška našoj poljoprivrednoj proizvodnji. „Program je poslat na usvajanje Evropskoj komisiji i, prve povratne informacije su pozitivne i očekujemo da će biti usvojen. Trenutno imamo problem operativne strukture, ali smo na putu i njegovog rešavanja. Tu mislim na premeštanje Uprave za agrarna plaćanja iz Šapca u Beograd. Obezbedili smo dodatno zapošljavanje, a ovih dana biće potpisan i sporazum o preuzimanju zgrade u koju će se Uprava premestiti“,  najavila je ministar Bogosavljević Bošković.

Drugu godinu za redom seminaru PSSS na Zlatiboru prisustvuje i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi. Američko Ministarstvo poljoprivrede je jedan od pokrovitelja ovog skupa i pokriva jednu trećinu troškova seminara, a po rečima ambasadora Kirbija, izdvojiće i 300.000 dolara za izradu Studije o merama koje treba preduzeti za unapređenje PSSS Republike Srbije i pomoći da ona postane moderna služba koja će odgovoriti na izazove vremena.

„Poljoprivredna savetodavna i stručna služba je grupa izuzetnih stručnjaka, ali uvek postoji prostora za napredovanje i mi želimo da kroz saradnju naša dva ministarstva poljoprivrede stvorimo uslove da savetodavci na što efikasniji način edukuju poljoprivrednike zarad njihovog napredka. Srbija je poznata po proizvodnji ukusne hrane, voća i povrća. Tu smo da pomognemo da zadržite kvalitet i povećate kvantitet“, rekao je ambasador Kirbi.

Cilj organizacije Šestog seminara PSSS i Prve regionalne konferencije savetodavaca jugoistočne Evrope ima za cilj upoznavanje savetodavaca sa izazovima koji čekaju Srbiju na putu ka EU u oblasti poljoprivrede, kao i radi kontinuiranog usavršavanja i inoviranja znanja, razmene mišljenja i iskustava u cilju razvoja savetodavstva i pružanja efikasnije pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Trodnevni seminar koji je počeo juče na Zlatiboru, završava se 20. novembra. Organizuje ga Institut za primenu nauke u poljoprivredi, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS, Ministarstva poljoprivrede SAD i Projekta EU – FADN.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede