Srbija dobila žuti karton, istraga još traje

svinja

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u Moskvi uspeo da se dogovori s ruskim ministrom poljoprivrede Nikolajem Fjodorovom da Srbija ostane jedini izvoznik svinjetine u Rusiju.

svinja

„Bili smo iskreni, brzi, argumentovano smo predočili sve šta se dogodilo, bez pravljenja lažne slike i ovoga puta smo dobili žuti karton, provukli smo se bez crvenog kartona, iako je imalo osnova da se to uradi”, kazao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Izvoz svinjskog mesa u Rusiju doveden je u pitanju pošto je Ministarstvo poljoprivrede objavilo da je u tu zemlju „stizalo meso iz trećih zemalja, Hrvatske, Španije, Mađarske, sa oznakama Srbije”.

Ljajić je istakao da je istraga još u toku, ali da je za sada jedan inspektor koji je kontrolisao izvoz suspendovan, dok je jednom proizvođaču mesa zabranjeno da izvozi u Rusiju.

„Mi smo u Moskvi rekli da je greška učinjena i, po mom mišljenju, više se radi o nemarnosti i gluposti, nego o nameri da nekoga prevare, ali istraga će pokazati. Bez obzira na nameru, učinjena je velika šteta”, rekao je srpski ministar.

On je objasnio i da Rusija nije tvrdila da iz Srbije stiže crvljivo meso, kako su pisali pojedini mediji.

„Nismo ni reč progovorili o tome, evo ja ću vam pročitati šta piše u izveštaju (ruske) Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor. Doslovce se navodi da je poropust načinjen u kontejnerima, odnosno posude koje se koriste za prikupljanje biološkog otpada dobijenih klanjem goveda”, naveo je Lajić.

On je istakao i da je to veliki propust i najavio strožu kontrolu izvoza, ali i da će izvoznici dobiti detaljna upustva i deklaracije.

Ljajić je kazao i da će biti uspostavljena elektronska komunikacija s ruskom Upravom za veterinu kako bi se u budućnosti sprečili novi problemi.

Srbija je jedina evropska zemlja koja izvozi meso u Rusiju.

Izvor: Beta

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede