Sprečimo šumske požare – delujmo preventivno

umski požar

Apel JP „Vojvodina šume“: Sprečimo šumske požare – delujmo preventivno

Javno preduzeće „Vojvodina šume“ uputilo je apel građanima da preduzmu pojačane mere zaštite od požara i da ne pale vatru na otvorenom prostoru, ako mesto za to nije predviđeno, vidno obeleženo i propisno obezbeđeno.

Nekontrolisano paljenje suve trave i niskog rastinja u polju i pored puta, vrlo često uzrokuje požar velikih razmera koji se brzo širi.

Uzrok izbijanja požara je prema statističkim pokazateljima u više od 95 odsto slučajeva ljudski faktor. 

„Vojvodina šume“ podsećaju građane da svojim nepromišljenim ponašanjem mogu ugroziti sopstvenu i bezbednost drugih ljudi i imovine. Posledice požara vrlo često su nenadoknadive, posebno ako u požaru stradaju ljudi.

U proteklih trinaest godina je samo u AP Vojvodini stradalo oko 1.300 hektara šuma i obraslog šumskog zemljišta.

U šumskom požaru ne strada samo vegetacija, nego i životinjski svet, a trajno se narušava i kvalitet zemljišta.

Zaostalu vatru ili manji požar, treba odmah ugasiti, pod uslovom da ne postoji opasnost po gasioca, poručuju iz ovog preduzeća. U suprotnom, hitno pozvati vatrogasnu službu na broj 193, a u slučaju šumskog požara i najbližu šumsku upravu, navodi se u apelu.

Na poziv nadležnih organa, potrebno je da uzmemo učešće u gašenju požara. Ovo se posebno odnosi na vlasnike šuma i zemljišta koje je pod požarom ili kome preti neposredna opasnost.

Javno preduzeće „Vojvodina šume“ očekuje pomoć i od ostalih institucija, nevladinih organizacija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta i pojedinaca da podrže ovaj apel, jer požari godišnje nanose neprocenjive štete šumskom fondu Republike Srbije.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede