SPAS od ministarke Tanasković traži isplatu zaostalih dugovanja poljoprivrednicima

spas

Udruženje poljoprivrednika SPAS ispostavilo zahteve novoj ministarki Jeleni Tanasković. Između ostalog i da država isplati dugovanja poljoprivrednicima

Predsednik Udruženja Sabor proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević zatražio je danas od nove ministarke poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelene Tanasković da se isplate sva zaostala dugovanja po osnovu subvencija i premija, navodi agencija Beta.

„U razgovoru sa ministarkom Tanasković tražili smo da se isplate sva dugovanja po osnovu subvencija i premija, a ima ih još od 2012. godine i ona je obećala da očekuje da će se obraditi svi predmeti i dugovi isplatiti do kraja godine“, rekao je Milićević za Betu.

Dodao je da je na spisku zahteva i da se poljoprivrednicima, kojima je istekla kartica za gorivo, omogući da je što pre dobiju jer ne mogu da koriste gorivo po ceni predviđenoj za njih od 179 dinara po litru. On je rekao da ima dosta poljoprivrednika koji dugo čekaju da dobiju novu karticu, a da je oni koji je imaju zloupotrebljavaju, jer je pozajmljuju drugim privrednicima, pa i oni koriste gorivo po toj ceni.

Milićević je rekao da ima dosta zloupotreba i kod zakupa državnog zemjišta jer se lažno prikazuje broj grla i dobija državna zemlja u zakup po prioritetu, a zatim se zemljište izdaje u podzakup.

Poljoprivrednici su, kako je rekao, svesni da ne može da se potpuno zaštiti domaće tržište od uvoza, ali su od Tanasković zatražili i da se nađe rešenje za prekomerni uvoz svinja, mesa i mleka. Među zahtevima je i da se budžet za poljoprivredu poveća na pet odsto kako je predviđeno zakonom.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede