Smanjene i ukinute naknade za veterinarsko-sanitarne preglede

Vlade Republike Srbije usvojila je Odluku o smanjenju naknada za izvršene veterinarsko – sanitarne preglede.

Donošenjem ove odluke uvažene su sugestije polјoprivrednih proizvođača koji na ovaj način dobijaju povolјnije uslove prilikom proizvodnje.

Izmena Odluke o visini naknada za izvršene veterinarsko-sanitarne preglede doprineće olakšanom radu industrije mesa i mleka kao i pratećih industrija jer odluka podrazumeva da se iznos naknade utvrdi na minimalnom iznosu propisanom Regulativom EC 882/2004.

 Na ovaj način, izvozna industrija biće rasterećena od naknada za veterinarsko-sanitarni pregled izvoznih pošilјki, s obzirom da će veterinarsko-sanitarni pregled  biti obavlјen u toku proizvodnje.

Odluka podrazumeva korekciju naknade koja je ranije iznosila 200 dinara po toni mleka na 110 dinara po toni mleka. Naknada za izvršene veterinarsko-sanitarne preglede prilikom utovara živine je ustanovlјena prema broju utovarenih životinja, veličini pošilјke i prema kategorijama živine sa cilјem zaštite malih proizvođača u procesu nabavke materijala za tov. Korekcija naknade izvršena je sa 1,5 dinara po jednodnevnom piletu na 0,1 dinar bez obzira na broj komada jednodnevnih pilića unutar pošilјke; sa 1,5 dinara po komadu živine na 0,5 dinara za pošilјke preko 2000 komada živine; sa 1,5 na 0,7 dinara po komadu živine za pošilјke od 1000-2000 komada živine; dok je za pošilјke do 1000 komada živine naknada ostala u ranije utvrđenom iznosu od 1,5 dinara po komadu živine.

Ukinute su naknade za preradu i pakovanje jaja, za preradu i skladištenje meda, za doradu i preradu creva i omotača za kobasice od sirovina životinjskog porekla, za proizvodnju sirila, za preradu sporednih proizvoda životinjskog porekla, za proizvodnju hrane za životinje i hrane za kućne lјubimce.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede