Širi se rđa u usevima pšenice

Lisna rdja Foto PIS 1

Proizvođači pšenice u Banatu treba da pregledaju useve, jer je na biljkama registrovana jača pojava rđe. Fungicidne tretmane obaviti čim vremenski uslovi to dozvole. Na nekim parcelama je neophodno brzo delovanje.

Lisna rdja Foto PIS 1

Foto: PIS

Nakon pregleda useva pšenice u regionu Banata stručnjaci Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja upozoravaju proizvođače na širenje prouzrokovača rđe (Puccinia recondita). Vremenske prilike su doprinele intenzivnijem širenju infekcije.

U regionu Pančeva lisna rđa je zabeležila značajan napredak u širenju. Na sredini ili na samom vrhu lista uočavaju se narandžasti do crvenkastomrki uredosorusi (plodonosna tela). Osim rđe u pšeničnim poljima su evidentirane i pepelnica i siva pegavost. Pepelnica je češća i intenzivnija u gušćim sklopovima. Ima je na stablu i listovima.

Na lokalitetu Vršca simptomi rđe su prisutni kako na donjem lišću tako i na vrhovima gornjih listova pšenice. Stručnjaci podsećaju da rđa na pojedinim sortama može biti vrlo destruktivan patogen i dovesti do propadanja listova koji su potrebni za nalivanje zrna pšenice.

I u regionu Kikinde, na oglednom polju gde su različite sorte pšenice, su utvrđeni simptomi patogena na biljkama kao i širenje simptoma ka gornjim listovima.

Ni pšenična polja u regionu Zrenjanina nisu pošteđena. Kod proizvođača koji nisu radili fungicidni tretman i kod onih koji su tretman obavili rano, pre pojave epidemijskog praga, odnosno u fenološkoj fazi formiranog prvog (i početak pojave drugog) kolenca, uočen je značajan rast infekcije.

U narednim danima proizvođači treba da obiđu svoje parcele pod pšenicom i da utvrde nivo infekcije i što pre obave fungicidni tretman adekvatnim sredstvima za zaštitu biljaka, propisanim dozama.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede