Savetovanje o zaštiti od zaraze goveda

nodularni dermatitis krava

Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad” je na inicijativu redakcije „Agroservis“ i stočara bio domaćin Savetovanja o zaštiti od kožne kvrgavosti – zaraze koja se javila na jugu Srbije.

Deset farmera, najvećih odgajivača goveda na pašnjacima, pratilo je predavanje o opasnoj zarazi.

Najviše pažnje je posvećeno prepoznavanju bolesti, koju prenose insekti, a period od zaraze grla do vidljivih kvrga traje i 30 dana. Inficirana goveda imaju čvoriće koji se pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica. Obolela životinja je iscrpljena, odbija da jede i gubi na težini. Ovakve slučajeve potrebno je odmah prijaviti veterinaru.

Učesnici savetovanja su prihvatili preporuke stručnjaka, pa će posebnu pažnju obratiti na higijenu u objektima, ali su istakli da zbog gajenja stoke na otvorenom (u ispaši) nisu u mogućnosti da sami sprovedu uništavanje insekata na terenima izvan sela, a pogotovo na kanalima i barama. Zbog toga su od Štaba za sprečavanje ove zaraze pri Vladi Srbije zatražili da ponovo interveniše i da lokalna uprava sprovede zakonsku obavezu na uništavanju insekata.

Stočari zahtevaju uništavanje insekata na pašnjacima, jer oni i veterinari nisu u mogućnosti bez te intervencije da zaštite goveda. Lokalne uprave još ništa nisu preduzela na području Vojvodine na uništavanju insekata, a posebno su ugrožena područja koja okružuju vode. Odgajivači predlažu da Operativni štab Vlade deo odgovornosti za uništavanje insekata prenese i na Upravne okruge, jer za sada preporuke Operativnog štaba o sistemskoj dezinsekciji nisu sprovedene. Stočari prihvataju odgovornost za intervencije na svojim objektima i preporuke o zabrani prometa stoke.

Posebna zabrinutost je vezana za kretanje nakupaca sa juga Srbije, koji i dalje dolaze i bez poštovanja pravila kupuju goveda. Sima Kovačević iz Suseka je zamolio nadležne organe da se na teritoriji Vojvodine obustavi prodaja stoke kupcima koji dolaze iz ugroženih ili zaraženih područja. Stočari su oštro protestovali kada su saznali da je zaštitno sredstvo za mazanje kože sa 4.300 dinara poskupelo trostruko.

Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad” ponudio je stočarima potpunu stručnu saradnju, kao i usluge na uništavanju insekata na farmama. Oni su upozorili da su stočari dužni da svaku sumnju ili pojavu zaraze prijave i da je prikrivanje bolesti krivično delo.

Direktor Instituta prof. dr Miroslav Ćirković je preneo stočarima da je ova zaraza bila potpuno nepoznata na ovim prostorima i da sa njom nema šale, pa se u sprečavanju širenja moraju ispoštovati sve mere.

Udaljenost od 600 kilometara pojedinih pašnjaka u Vojvodini od žarišta zaraze je velika razdaljina, ali ako se ne uspostavi režim zaštite bolest se lako može proširiti.

APEL VLADE SRBIJE

Povodom registrovanog virusnog oboljenja „nodularni dermatitis“ tzv. bolest krgave kože kod goveda, Vlada Republike Srbije obaveštava građane da se virus ne prenosi na ljude i da nema razloga za zabrinutost, kao i da je nadoknada štete za prve registrovane slučajeve već počela.

Nodularni dermatitis se u Srbiji pojavio kod goveda pošto je prethodno registrovan u Bugarskoj i Makedoniji. Budući da je registrovan mali broj slučajeva obolelih goveda i da je pod punom veterinarskom i sanitarnom kontrolom, Vlada Srbije apeluje na građane da ne podležu neproverenim informacijama, već da za svaku nedoumicu kontaktiraju nadležne institucije.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede