Sačuvajmo naše šume – sprečimo požare!

umski požar

Apel Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Građani da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi ukoliko ta mesta nisu za to predviđena (vidno obeležena) i obezbeđena i ne vrše nekontrolisano paljenje vatre pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume.

Povodom predstojećih prvomajskih praznika i tradicionalnog boravka građana u prirodi, kako bi se predupredio eventualni nastanak šumskih požara, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apeluje na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi ukoliko ta mesta nisu za to predviđena (vidno obeležena) i obezbeđena i ne vrše nekontrolisano paljenje vatre pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume.

Takođe, apelujemo na građane da ukoliko uoče požar, odmah obaveste MUP-Sektor za vanredne situacije, odnosno najbližu šumsku upravu.

Napominjemo da je odredbama člana 47. Zakona o šumama zabranjeno paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume, izuzev na mestu koje je samo za tu namenu određeno, uređeno i vidno obeleženo.

Takođe, odredbom člana 22. stav 1. tačka 8. Zakona o divljači i lovstvu zabranjeno je paljenje korova, strnjika, trstika, trave i drugog rastinja u lovištu.

Uprava za šume će, imajući u vidu navedeno, preko Republičke šumarske i lovne inspekcije u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu navedenih odredbi.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede očekuje podršku i pomoć nevladinih organizacija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta kao i udruženja građana ljubitelja i zaštitnika prirode, da u ovoj akciji podrže apel i uključe se u zaštitu šuma od požara.

SAČUVAJMO NAŠE ŠUME ZAJEDNO!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede