Rod pšenice oko 2,7 miliona tona, dovoljno za domaće potrebe i izvoz

zetva psenice heder

Pšenice dovoljno za domaće potrebe. Oko milion tona za izvoz.

Tradicionalna manifestacija „Žetveni dan“ simbolizuje početak žetve pšenice, vredan trud i rad srpskih paora tokom cele godine, ali i posvećenost Srbije i AP Vojvodine razvoju poljoprivrede, rekao je na otvaranju ove manifestacije u Čurugu potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević. 

Milićević je ovom prilikom naglasio da je ova godine bila teška za paore, posebno za proizvodnju pšenice, ali da se očekuje prosečan rod.

„Na oko 570 hiljada hektara površne pod pšenicom očekuje se rod od oko 2,7 miliona tona, što će omogućiti dovoljno pšenice za domaće potrebe, ali i obezbediti i oko milion tona za izvoz“, kazao je Milićević.

On je naveo da je Pokrajinska vlada posvećena agraru, o čemu govori i ulaganje od preko 20 milijardi dinara, koliko je u protekle tri godine iz pokrajinskog budžeta usmereno direktno u subvencionisanje poljoprivrede.

Takođe, indirektne investicije od 65 miliona evra usmerene su u sisteme vodoprivrede, kanalsku mrežu i poboljšanje kapaciteta kanalske mreže, čime se stvaraju uslovi za navodnjavanje novih 107 hiljada hektara vojvođanskih oranica.

„Vidimo da su se promenjeni klimatski uslovi odrazili da rod pšenice ove godine. Kroz mere podrške poljoprivredi nastojimo da predupredimo štete koje na taj način nastaju i zbog toga značajna sredstva usmeravamo u tehnološko osavremenjavanje proizvodnje uvođenjem novih površina pod sisteme za navodnjavanje za modernu i intenzivnu proizvodnju“, naglasio je Milićević.

Cilj je da se obezbedi dovoljna količina poljoprivrednih proizvoda za domaće tržište i stanovništvo, ali i da se kroz izvoz ostvare značajni prihodi za našu zemlju, dodao je Milićević.

Manifestacija “Žetveni dan” održana je na parceli Zemljoradničke zadruge Čurug”, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine i zadruga – članica Saveza, Privredne komore Vojvodine i Garancijskog fonda Vojvodine.

Milićević je naglasio da su zemljoradničke zadruge u protekle dve decenije bile zapostavljene, te da je ta karika u lancu poljoprivredne proizvodnje bila oslabljena.

„Pokrajinska vlada je prepoznala značaj zadruga i zadrugarstva i želimo da afirmišemo i ojačamo taj sektor. Zbog toga je više linija subvencionisanja usmereno ka zadrugama“, kazao je Milićević i naveo da je ove godine formirana posebna linija subvencionisanja nabavke savremene opreme za zadruge vredna 50 miliona dinara. Ta sredstva će biti plasirana preko konkursa Razvojne agencije Vojvodine.

Na otvaranju manifestacije obratili su se i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede