Za podizanje i rekonstrukciju ribnjaka na teritoriji AP Vojvodine 20 miliona dinara

ribnjak

Sredstva za podizanje ribnjaka i rekonstrukciju postojećih ribarska preduzeća iskoristiće za rekonstrukciju postojećih jezera, nasipe na ribnjaku, kao i izgradnju novih zimovnika

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je danas dodelu ugovora ukupne vrednosti od gotovo 20 miliona dinara korisnicima koji su dobili sredstva za podizanje novih ribnjaka i rekonstrukciju postojećih na teritoriji AP Vojvodine za 2023. godinu.

Podršku su dobila preduzeća iz Bača, Sečnja, Kanjiže, Barande i Deronja, koja su u projekte na ribnjacima uložila 18,6 miliona dinara sopstvenih sredstava. Ugovore je uručio pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Milan Dozet, koji je istakao da resorni sekretarijat redovno podržava ribarsku proizvodnju.

„Na teritoriji Vojvodine se nalazi oko 13.500 hektara ribnjaka, od čega je oko 7.500 u eksploataciji. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo svake godine izdvaja do 70 odsto bespovratnih sredstava za podizanje ili rekonstrukciju ribnjaka. Trudimo se da učestvujemo u tome kako bi se poboljšala eksploatacija postojećih ribnjaka“, izjavio je Dozet.

Ribarska preduzeća iskoristiće dobijena sredstva za rekonstrukciju postojećih jezera, izradu i obnovu nasipa na ribnjaku, kao i izgradnju novih zimovnika. Njihovi predstavnici naglašavaju da je potražnja za ribom u porastu, a kao jedan od većih problema u ovoj oblasti navode nemogućnost osiguranja ribe. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prepoznaje potrebu da pomogne i pospeši ribarsku proizvodnju na teritoriji AP Vojvodine i planira da i naredne godine izdvoji sredstva za ovu namenu.

Obezbeđivanjem uslova za obnavljanje ribnjaka i proširenjem površina utiče se na povećanje proizvodnje i kvaliteta ribe, a time i na smanjenje uvoza, što bi predstavljalo znatan napredak s obzirom na to da je ribarstvo u Srbiji nedovoljno razvijena i zapostavljena poljoprivredna delatnost, uprkos činjenici da se radi o veoma profitabilnoj proizvodnji, za koju u AP Vojvodini postoje veoma povoljni prirodni uslovi.

Preporučujemo: Kada kupujete ribu obratite pažnju na 5 važnih karakteristika proizvoda

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede