RHMZ: Upozorenje na vremenske nepogode i nagli porast vodostaja

grad padavina

Republički hidrometeorološki zavod u saopštenju navodi da je 19. maja 2020. godine u poslepodnevnim i večernjim satima, područje Jugozapadne, Centralne i dela Istočne Srbije zahvatila najavljena olujna nepogoda sa jakim vetrom, pljuskovima kiše i pojavom grada.

Nevreme je uslovljeno ciklonom, koji se iz Sredozemlja premeštao prema Balkanu, u sklopu koga se nestabilna i vlažna vazdušna masa, u jugozapadnoj visinskoj struji, premeštala preko pomenutih područja Srbije stvarajući vrlo povoljne uslove za pojavu olujne nepogode.

Sistem odbrane od grada dejstvovao je blagovremeno i uspešno, navodi RHMZ.

Sa ukupno 119 lansirnih stanica ispaljene su 744 rakete, sa 5 radarskih centara: Kruševca, Sjenice, Bešnjaje, Niša i Crnog Vrha.

U većini mesta, koje je zahvatio jak oblačni sistem kumulonimbusnih oblaka sa potencijalnim gradom, izbegnute su štete i sprečena je pojava grada, ili je bila pojava sugradice i grada bez štete, osim mestimično na relativno malim površinama u odnosu na površine zahvaćene olujno-gradonosnim oblacima.

Grad je elementarna nepogoda koja se nigde u svetu ne može sprečiti, ali se čine napori sa ciljem da se šteta umanji na prosečno prihvatljiv nivo koji opravdava ulaganja.

Efikasnost sistema odbrane od grada, sa bilo kojom tehnikom i sredstvima, bilo gde u svetu, najčešće se kreće do 50-60%.

U Srbiji se, pored državnog ulaganja u Sistem odbrane od grada raketnim sistemom, ulaže još i u subvencije osiguranja od šteta (u iznosu do 70%) kao i u subvencije za protivgradne mreže, navodi RHMZ.

Upozorenje za područje Srbije na vremenske nepogode za 20.5.2020.

Danas se u krajevima južno od Save i Dunava očekuju intenzivni grmljavinski procesi sa lokalnom pojavom grada, u zoni pljuska i jakim ili olujnim vetrom, kao i količinom padavina u većini mesta od 20 do 40 mm za 24 h, a lokalno i više, naročito na području Borskog okruga (istočna Srbija) gde može pasti i više od 60 mm za 24 h.

RHMZ je izdao upozorenje na nagli porast vodostaja na osam reka

Tokom 20. i 21. maja očekuju se nagli porasti vodostaja na bujičnim vodotocima slivova Mlave, Peka, Belog i Crnog Timoka, Crnice, Resave, Zapadne i Južne Morave, navodi RHMZ.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede