Rezultat popisa – Stočarstvom se bave porodična poljoprivredna gazdinstva

krave ispaša Lukino selo

U Republici Srbiji 77,5% poljoprivrednih gazdinstava bavi se stočarskom proizvodnjom, podaci su popisa poljoprivrede iz 2012. godine. 

krave ispaša Lukino selo

Među 489.364 poljoprivredna gazdinstva sa stočarskom proizvodnjom čak 99,9% jesu porodična poljoprivredna gazdinstva, objavljeno je u posebnoj publikaciji Republičkog zavoda za statistiku „Stočarstvo u Republici Srbiji“.

Publikacija, čiji je autor profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici Rade Popović, prikazuje dinamiku, strukturu i karakteristike stočarske proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima u Republici Srbiji.

Rezultati publikacije ukazuju da je stočarstvo vođeća grana u strukturi vrednosti poljoprivredne proizvodnje i da su najvažnije grane stočarstva govedarstvo, svinjarstvo i živinarstvo, dok ovčarstvo, kozarstvo i pčelarstvo imaju manji značaj.

Gazdinstva sa linijama stočarske poljoprivredne proizvodnje koriste 70% poljoprivrednog zemljišta i dominantan udeo ostalih resursa (radne snage, mehanizacije i dr.).

Broj poljoprivrednih gazdinstava koja se bave stočarskom proizvodnjom smanjio se u periodu između dva popisa poljoprivrede, više nego što je to slučaj sa brojem gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom. Ukupan broj uslovnih grla je smanjen, ali je prosečan kapacitet proizvodnje porastao sa dva na tri uslovna grla po gazdinstvu.

U strukturi nosilaca gazdinstava sa stočarskom proizvodnjom, njih 2/3 je svoje znanje steklo kroz praksu i ima završenu najviše osnovnu školu. Svega 1/3 gazdinstava ima naslednika, a starosna struktura je naročito nepovoljna u regionu Srbija – jug.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede