Razmatra se odobrenje reprograma duga za PIO. Pasivan status za lažno predstavljanje faktičkog stanja

Šeta kroz polje žita 2

Trenutno se razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram odnosno odlaganje plaćanja duga na rate, do 60 meseci

Sastanak predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača i ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković održan je danas u Vladi Srbije. Razgovor su inicirali poljoprivrednici kako bi se došlo do rešenja o problemima dugova prema PIO fondu, stavljanja gazdinstva u pasivan status, o kreditnoj podršci.

Pasivan status za lažno predstavljanje faktičkog stanja

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede navodi se da je ministarka Tanasković na sastanku istakla da do sada Uprava za agrarna plaćanja ni jedno gazdinstvo nije stavila u pasivan status, a već izdata rešenja za pasivan status nisu konačna i dozvoljeno je pravo žalbe u zakonom propisanom roku. Precizirala je da će svaki slučaj biti posebno preispitan i da će nakon dodatne inspekcijske kontrole biti donete konačne odluke o stavljanju u pasivan status gazdinstava.

U pasivan status biti stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje, a cilj ovakvih mera je uređenje sistema i obezbeđivanje toga da novac dobiju pravi poljoprivredni proizvođači. Poljoprivrednici koji su napravili grešku prilikom prijavljivanja setvene kulture, dobiće samo obaveštenje i imaće dovoljno vremena da isprave podatke, piše u saopštenju.

Ministarka je još jednom napomenula da prilikom donošenja odluke o određivanju pasivnog statusa Uprava za agrarna plaćanja u obzir uzima stanje u Registru poljoprivrednih gazdinstava koje je sam proizvođač popunio kao i inspekcijski zapisnik koji potvrđuje faktičko stanje na terenu nakon što su satelitski snimci pokazali suprotno stanje na terenu u odnosu na prijavljeno u Registru.

reprogram

Razmatra se odobrenje reprograma duga za PIO

Kada je reč o pitanju dugovanja poljoprivrednika prema PIO fondu Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na pronalaženju rešenja i u prethodnom periodu je održan niz sastanaka sa predstavnicima PIO fonda, Poreske uprave i  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Kako bi se izašlo u susret poljoprivrednim proizvođačima i pronašlo prihvatljivo rešenje ovog problema trenutno se razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram odnosno da im se odobri odlaganje plaćanja dugovanog iznosa na rate, do 60 meseci, a poljoprivredniku koji bude redovno izmirivao dospele obaveze koje su odložene, uključujući i svoje redovne obaveze u skladu sa zakonom biće otpisan deo kamate, navodi se u saopštenju ministarstva.

Na sastanku je bilo reči i o kreditnoj podršci za poljoprivrednike i ministarka je objasnila da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku stupio na snagu 3. februara. Trenutno je u toku postupak potpisivanja ugovora između Ministarstva poljoprivrede, Trezora i  komercijalnih banaka, a očekuje se da će taj postupak biti okončan u narednim danima. Za te namene ove godine u budžetu je opredeljeno 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva za tu vrstu kredita biće 15. oktobar 2024. godine, dodaje se u saopštenju.

Preporučujemo: Razlozi za prelaz poljoprivrednog gazdinstva u pasivan status

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede