Regionalna hladnjača rešenje za stočare u srednjem Banatu

tri krave na pasi

Slučaj koji je uoči novogodišnjih praznika zabeležen u opštini Nova Crnja, kada su stočari uginule krave odložili u svom dvorištu dok su dvadesetak dana čekali 

tri krave na pasi

službu kafilerije u Somboru, koja zbog previše posla ne stiže da odmah odgovori pozivima, ponovo je otvorio temu odlaganja životinjskog otpada.

Gde odložiti uginule životinje, pitaju se stočari svih pet opština u srednjem Banatu?

Da li je rešenje problema izgradnja manjih hladnjača u svakoj opštini ili uspostavljanje regionalne hladnjače? O ovoj temi su razgovarali članovi Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga na prvoj ovogodišnjoj sednici.

 „Mi nemamo objekte za sakupljanje uginulih životinja sa individualnih gazdinstava, što stvara direktan pritisak na stočare. Opštine imaju zoohigijenske službe, ali nemaju objekte i uslove za sabiranje. Zakonom o veterinarstvu iz 2005. godine je definisano da su lokalne samouprave u obavezi da imaju organizovanu zoohigijensku službu i objekte za privremeno skladištenje sporednih proizvoda životinjskog porekla. Naši propisi su usaglašeni sa evropskim, ali u praksi nismo uspeli to da sprovedemo“, rekla je šefica Odseka republičke veterinarske inspekcije Slavka Kartal

Opština Nova Crnja je osposobila mobilnu hladnjaču za odlaganje uginule stoke, što je privremeno rešenje, podsetio je načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan. On je podvukao da bi opštine trebalo da zajedno trajno reše ovaj problem izgradnjom regionalne hladnjače za tu namenu.

Dok se to ne dogodi, kako se čulo na zasedanju Saveta, opštine bi mogle, svaka za svoje potrebe da izgrade po jednu malu hladnjaču. Izgradnja bi trajala dvadesetak dana, uz ulaganja od oko 6000 evra, rekao je načelnik Odeljenja komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija Igor Virijević.

Kada je reč o ovom predlogu, Kartal je napomenula da pri izgradnji objekata ne sme biti improvizacija, jer se mora zadovoljiti sve što nalaže pravilnik.

Koliko životinjskog otpada je uništeno?

U prošloj godini je, prema podacima koje je iznela Slavka Kartal, uništeno životinjskog otpada u prvoj kategoriji, u koju spadaju uginula goveda starija od dve godine, 60.028 kilograma otpada. U drugoj, koja podrazumeva uginule životinje svih vrsta, odnosno leševe sa ovdašnjih farmi, uništeno je 470.440 kilograma životinja. U trećoj kategoriji, a to je otpad iz klanica, uništeno je preko tri miliona kilograma.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede