Reformom poljoprivrede do konkurentnosti na svetskom tržištu

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković prisustvovala je 5. novembra 2014. godine otvaranju konferencije „Uloga lokalne samouprave u ruralnom razvoju“ u organizaciji Saveza gradova i opština Srbije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Obraćajući se prisutnima ministar Bogosavljević Bošković je naglasila da je najvažniji korak Ministarstva u pogledu ruralnog razvoja bio usvajanje nove Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije koja je odredila razvojne ciljeve i prioritete uz potpuno uvažavanje koncepta održivog razvoja i istovremeno jačanje nove uloge poljoprivrede u ekonomiji i društvu.

„Predložene reforme poljoprivredne politike treba da doprinesu stvaranju pouzdanog i atraktivnog poslovnog ambijenta u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, da obezbede veću stabilnost dohotka poljoprivrednim proizvođačima i poboljšanju položaja seoskog stanovništva“ podvukla je ministar Bogosavljević Bošković i dodala da će Evropska Unija pomagati Srbiji u ovom procesu, posebno u oblasti ruralnog razvoja kroz program pretpristupne pomoći za ruralni razvoj – IPARD program.

Ministar Bogosavljević Bošković je podsetila prisutne i da pretpristupni fondovi imaju i određene zahteve koji se moraju zajedno poštovati i sprovoditi, ali i da je od velikog značaja to što bi na taj način poljoprivredni proizvođači spremno prošli sve izazove i prepreke procesa integracija i bili pripremljeni za konkurenciju, ne samo na evropskom, već i na svetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede