Rast cena junadi, prasadi i jaganjaca, saopštilo Udruženje „Agroprofit“

porasle cene junadi

Rast cena junadi u narednih sedam dana.

Cena junadi je od 24. decembra krenula na više, dostigla je 2,05 evra/kg žive mere i očekuje se u narednih sedam dana povećanje i stabilizacija na 2,00-2,20 evra/kg, sa izdatim dokumentima od strane kupaca za ostvarivanje premije – saopštili su u Udruženju „Agroprofit”.

Kako prenosi agroservis.rs, veću cenu ostvarili su tovljači junadi u okolini Sombora, a za prasad na području opštine Vrbas, dok je nova cena jagnjadi ostvarena u južnom Banatu.

Prema vestima iz regiona, prodajna cena prasadi povećala se sa 110 din/kg na 180 din/kg (ocekuje se 300 din/kg) i jagnjadi sa 200 din/kg na 230-250 din/kg.

Iz Udruženja „Agroprofit” i dalje sugerišu da tovljači junadi ne prodaju svoju stoku po bagatelnim cenama, jer se u narednih sedam dana očekuje veća potražnja nego do sada, piše agroservis.

Ovaj rast cena pojavio se u pravom trenutku, jer su farmeri izgubili strpljenje.

Prognozu na povećanje otkupne cene junadi vezujemo za dolazak velikih otkupljivača iz okruženja i praktično junad će se utovarati u Srbiji i poslednjeg radnog dana u ovoj godini – smatraju u Udruženju „Agroprofit”, uz napomenu da je već u junu moguća veća tražnja naše junadi, kao i stabilnija cena, pogotovo ako se poveća izvoz u Kinu.

Udruženje je uputilo kupce na 48 gazdinstava koji se bave tovom junadi.

Međutim, među njima je najviše vlasnika holštajn rase, ali i nekoliko izuzetno tovnih rasa, kao što su šarole i angus, prosečne težine oko 750 kg. Cena ove junadi je 2,20 evra/kg bez PDV.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede