Radojević: Pokrajina će nastaviti da podržava poljoprivrednike

dobar dan domacine 2018 publika

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će u 2018. nastaviti sa svim merama iz 2017. godine, uvažavajući kriterijume i ograničenja koje sa sobom nosi IPARD, i sa druge strane akcenat staviti na mlade poljoprivrednike do 40 godina

„Ove godine poljoprivrednici će dobijati subvencije od države ali će za razliku od 2017. ove godine imati još jedan, nov izvor finasiranja, a to je novac iz pretpristupnih fondova EU – IPARD namenjen za investicije i povećanje obima proizvodnje“, rekao je na Poljoprivrednom fakultetu pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević u današnjem obraćanju učesnicima naučno-stručnog savetovanja „Dobar dan, domaćine“.

dobar dan domacine 2018 Radojevic

Radojević je ukazao da sa evropskim finansiranjem, imamo određena ograničenja u nacionalnim merama, pa tako i na pokrajinskom nivou i zato je u 2017. godini učinjen maksimalan napor na planu finansijske podrške poljoprivrede u Vojvodini. Takođe, predviđanja da će protekla godina biti sušna bila su razlog za veća ulaganja u sisteme za navodnjavanje, pri čemu je za ovu namenu opredeljeno 60 odsto više sredstava u odnosu na 2016. godinu.

Resorni Sekretarijat je u prethodnoj godini za ovu agrarnu meru izdvojio oko 470 miliona dinara, pri čemu je ukupna vrednost investicije oko 840 miliona dinara. Značajna sredstva za ovu namenu biće obezbeđena i u 2018. godini, istakao je resorni sekretar.

Vuk Radojević je podsetio na najznačajnije mere iz 2017. godine, istakavši da je ona dobra osnova agrarnog budžeta, i kreiranja mera agrarne politike u 2018. godini.

„Odgovorno tvrdim da je Pokrajinska vlada, preko resornog sekretarijata u 2017. godini, učinila vanredan napor u smislu obezbeđivanja dovoljnih finansijskih sredstava za poljoprivrednike Vojvodine s jedne strane, a s druge strane su učinjene značajne izmene u postojećim merama agrarne politike i uvedene su nove mere, koje su dale adekvatne rezultate u toku protekle godine“, podsetio je Radojević.

Resorni sekretarijat će u 2018. nastaviti sa svim merama iz 2017. godine, uvažavajući kriterijume i ograničenja koje sa sobom nosi IPARD, i sa druge strane akcenat staviti na mlade poljoprivrednike do 40 godina – startap program koji je prvi put sproveden u 2017. godini, uz dvostruko više sredstva u odnosu na prethodnu godinu.

Za mlade je kroz budžet opredeljeno 200 miliona dinara, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, rekao je Radojević i dodao da je do sada je to bilo po poljoprivredniku do 1,2 miliona dinara, što čini 75 % od ukupne investicije i korisnicima koji su ostvarili pravo, sredstva se isplaćuju avansno.

Radojević je podsetio da mladi poljoprivrednici, čak i ukoliko nemaju registrovano gazdinstvo, mogu da konkurišu i da ga registruju u momentu dobijanja pozitivnog rešenja za ovu podršku.

Sredstva i za vinarstvo i vinogradarstvo

Sekretarijat je izdvojio daleko značajnija sredstva za unapređivanje vinarstva i vinogradarstva, koji IPARD program još ne prepoznaje.

Reč je o trendu, koji u našoj pokrajini beleži značajan rast i samim tim zaslužuje posebnu pažnju. Iz budžetskih rezervi AP Vojvodine izdvojeno je oko 17 miliona dinara za opremanje laboratorije za ispitivanje kvaliteta vina pri Poljoprivrednom fakultetu.

Regionalni sistemi za navodnjavanje strateški interes

Po rečima pokrajinskog sekretara Radojevića, strateški interes biće i opremanje regionalih sistema za navodnjavanje, pa je tako lane započeto 11 takvih projekata koji bi ove godine trebalo da se završe.

„Paralelno s ovim projektima već je urađeno 13 novih projekata za drugu fazu, a za treću fazu regionalnih sistema navodnjavanja, u pripremi je još novih 14 projekata“, podvukao je Radojević.

Učesnike savetovanje pozdravili su i prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prof dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu i direktorka Departmana za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Dragana Latković.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede