Radojević: Obezbediti preduslove za proizvodnju zdrave hrane

povrce

Radojević: „Neophopdno slušati glas struke i nauke, jer u 21. veku ne možemo prepustiti slučaju poljoprivrednu proizvodnju“.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević rekao je na otvaranju 24. Međunarodne naučne eko-konferencije i 11. po redu konferencije posvećene zdravstveno bezbednoj hrani, da je obaveza državnih organa da obezbede sve neophodne preduslove koji će od njive do trpeze omogućiti zdravstveno bezbedne proizvode na tržištu za naše domaće potrošače.

„Pokrajinska vlada je, preko resornog pokrajinskog sekretarijata, akcenat stavila upravo na ovaj koncept. O tome govore i značajna finansijska sredstva koja smo izdvojili, u cilju obezbeđivanja zdravstveno bezbedne hrane“, rekao je Radojević.

On je dodao da su u prethodne četiri godine značajna sredstva uložena u uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta.

Na taj način je očišćeno preko 1,2 miliona kvadratnih metara zemljišta, što je doprinelo zaustavljanju degradacije poljoprivrednog zemljišta.

Kada je reč o neophodnim uslovima za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, Radojević je istakao da Pokrajinska vlada ogroman doprinos daje preko finansiranja stručnih savetodavnih službi, pre svega preko Prognozno-izveštajne službe.

Ova služba blagovremno i na adekvatan način locira štetne organizme, pojave bolesti i daje preporuke poljoprivrednim proizvođačima kako adekvatno, blagovremeno i uz poštovanje struke i nauke da deluju sa hemijskim preparatima.

„Uveren sam da je gotovo milijardu dinara koliko smo uložili u mandatu ove Pokrajinske vlade u Prognozno-izveštajnu službu i poljoprivredno svetodavstvo značajno doprinelo unapređenju adekvatne distibucije informacija od strane struke ka praksi, to jest ka konkretnim poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je Radojević.

Sekretar Radojević je još napomenuo i da je u stočarstvu neophodno smanjiti učećše antibiotika, hormona i svega onoga što može negativno da utiče na krajnji proizvod.

„I u ovom segmentu poljoprivredne stručne službe daju adekvatne savete. Mi insistiramo na tome da je neophopdno slušati glas struke i nauke, jer u 21. veku ne možemo prepustiti slučaju poljoprivrednu proizvodnju“, kazao je Radojević.

Sekretar je dodao da kada je reč o konceptu zdravstveno bezbedne hrane, odgovornost mora biti na svakom učesniku u tom lancu, od primarne proizvodnje, prerađivačke industrije, do plasmana na tržište.

Kao i prethodnih godina konferencija je održana u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, a već petu godinu zaredom podržana je od strane Ujedinjnih nacija.

Program konferencije i ovoga puta obuhvata sve značajnije činioce koji određuju i utiču na zdravstvenu bezbednost hrane, kao što su: ekološki uslovi, zemljište, voda, vazduh, zatim tehnologija prerade, pakovanja, transpot, kao i obrazovne, zdravstvene i pravne uslove, održivi razvoj i drugo.

Na otvaranju su se prisutnima u ime organizatora obratili akademik Rudolf Kastori, predsenik Naučnog odbora konferencije i predsednik Ekološkog pokreta Novi Sad, Nikola Aleksić, predsednik Organizacionog odbora konferencije i direktor Ekološkog pokreta Novi Sad, kao i Oliver Fojkar u ime Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede