Radojević: Cilj nam je privlačenje što više sredstava iz fondova EU za ostanak mladih na selu

plastenici niz zatvoreni

Radojević: „Posebna vrednost ovog projekta jesu demo plastenici sa savremenim mernim instrumentima…

U Novom Sadu je 10.7.2018. održana konferencija povodom otvaranja projekta „Inovacija poljoprivede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu – AGRINNO“, koji sufinansira Evropska unija, u okviru IPA Interreg prekograničnog programa Mađarska-Srbija 2014-2020.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu mr Vuk Radojević, na otvarajućoj konferenciji u Skupštini AP Vojvodine, ukazao je da cilj ovog projekta, čija ukupna vrednost iznosi preko 325 hiljada evra, jeste da se primenom inovativnih modela u poljoprivrednoj proizvodnji omogući mladim i nezaposlenim licima u seoskim sredinama da unaprede svoju proizvodnju i svoje proizvodne kapacitete u oblasti povrtarstva.

Radojevic konferencija AGRI

                                                        Foto: APV

On je podsetio da je do realizacije ovog projekta, gde se Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu javlja kao vodeći partner, došlo zahvaljujući zajedničkom prepoznavanju projektne ideje – o važnosti uvođenja inovativnih pristupa u poljoprivredi- sa partnerima iz Županije Čongrad u Mađarskoj , novosadskog Instituta ratarstvo i povrtarstvo, kao i Fonda za evropske poslove u Novom Sadu.

„Ono što je posebna vrednost ovog projekta jesu demo plastenici sa savremenim mernim instrumentima. Oni će biti smešteni na Institutu, ali i na još tri lokacije širom Vojvodine – srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu. Namera nam je da na ovaj način motivišimo i edukujemo mlade poljoprivredne proizvođače da se bave poljoprivredom uz korišćenje najnovije opreme i tehnologije“, istakao je Radojević i dodao da se i u okviru ovog projekta ogleda strateško opredeljenje i cilj Sekretarijata da se, i kroz privlačenje što više sredstava iz fondova EU, pomogne mladima da ostanu na selu, zasnuju svoje porodice i bave se poljoprivredom.

Radojević je objasnio da je projektom zamišljeno da se prvi deo proizvodnje odvija u Srbiji a drugi u Mađarskoj, kako bi ciljne grupe mogle usvajati više znanja u oblasti proizvodnje hrane , brendiranja i plasmana poljoprivrednih proizvoda. To bi trebalo da rezultira povezivanjem mladih poljoprivrednih proizvođača iz Srbije i Mađarske, uključujući međusobni transfer znanja, informacija, iskustva, kao i stvaranje mogućnosti zajedničkog nastupa poljoprivrednika dve zemlje na trećim tržištima.

Otvarajuća konferencija povodom projekta „Agrinno“, koji je prvi projekat koji se sufinansira iz fondova Evropske unije, gde je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu vodeći partner, prema Radojevićevim rečima, predstavlja istorijski korak u radu resornog sekretarijata, koji je od početka formiranja nove Pokrajinske vlade 2016. godine, zauzeo jasan pravac u aktivnom učešću privlačenja finansijskih sredstava iz Evropske unije, koja su nam na raspolaganju.

Realizacija projekta „AGRINNO“, koji sufinansira Evropska unija sa 85 odsto, a učesnici na projektu 15 odsto, planirana je do 30. novembra 2019.godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede