Radna grupa: Nivo aflatoksina u mleku 0,25 mikrograma po kilogramu

mleko u laktofrizu 1

Stručna Radna grupa predložila da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku M1 bude 0,25 mikrograma po kilogramu,

mleko u laktofrizu 1

izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je rekla da je novi nivo je dva puta rigorozniji od međunarodno priznatog standarda od 0,5 mikrograma koji važi u 3/4 sveta i zemljama poput SAD, Kine, Rusije, većine zemalja Latinske Amerike i Azije, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ministarka je istakla da je Vlada formirala Radnu grupu, kako bi se dodatno zaštitili proizvođači i dodala da Radnu grupu čine stručnjaci iz oblasti bezbednosti hrane, javnog zdravlja i resornih institucija.

Resorno Ministarstvo i Vlada Srbije uveli su niz mera kako bi zaštitili proizvođače mleka, rekla je Bogosavljević Bošković.

„Proizvođači mleka, posebno mali sa jednom do devet krava, koji čine 97% farmi u Srbiji  su posebno pogođeni trgovinskim sporom između EU i Ruske Federacije. U cilju zaštite primarnih proizvođača, Ministarstvo i Vlada Republike Srbije su uveli prelevmane na uvoz mleka i mlečnih  proizvoda i intervenisali otkupom  tržišnih viškova  mleka“, izjavila je ministarska, navodi se u saopštenju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede