Ptičiji grip – Uginulo više od 500 ždralova, proglašena zaražena područja

zdralovi

Na sever Vojvodine ptičiji grip stigao je iz susedne Mađarske, iz njenog istočnog dela, gde su registrovana velika uginuća ždralova na staništima gde odmaraju u preletu ka jugu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proglasilo je područja opština Kanjiža, Senta i Čoka zaraženim od virusa avijarne influence, odnosno ptičijeg gripa.

Na ovim lokacijama u severnom Banatu i Potisju, kao i u okolini Novog Bečeja i Zrenjanina najugroženiji su ždralovi, gde je već pronađeno više od 500 uginulih ptica.

Kako je medijima izjavio Jožef Gergelj, biolog – orintolog i fotograf iz Sente, celo Potisje je ugroženo zbog pojave ptičijeg gripa. Na ribnjaku u Velebiti kod Kanjiže uginulo je oko 500 ždralova. Uginule ptice pronađene su i na lokacijama u opštini Čoka, zatim kod Specijalnog rezervata prirode „Slano kopovo“ kod Novog Bečeja gde je uginulo najmanje 100 jedinki. Ugrožen je i Park prirode „Rusanda“ u Melencima kod Zrenjanina. Na području Kikinde, za sada, nije registrovana pojava ptičijeg gripa, niti je primećeno uginuće ptica.

Zaraza na sever Vojvodine stigla je iz susedne Mađarske, iz njenog istočnog dela, gde su registrovana velika uginuća ždralova na staništima gde odmaraju u preletu ka jugu.

Preporučujemo: Crvena kokošija grinja – Kako se rešiti ektoparazita?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede