Ptičiji grip kod uginulih labudova potvrđen i u Hrvatskoj

pticiji grip

Pričiji grip registrovan i u Hrvatskoj. U našoj zemlji potvrđen je početkom oktobra, takođe kod uginulih labudova, i to na teritoriji opštine Zemun i široj lokaciji Beograda

Hrvatski veterinarski institut potvrdio je ptičiji grip podtip H5N1 kod uginulih labudova u Sisacko-moslavackoj županiji, a dodatnom dijagnostikom biće utvrđeno da li je reč visoko ili nisko patogenom gripu, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, prenosi RTV.

U saopštnju se navodi da je Institut testirano sedam leševa crvenokljunih labudova s podrucja Parka prirode Lonjsko polje na podrucju Sisacko- moslavacke županije, a da je pozitivan rezultat na virus Influence ptica podtipa H5N1, utvrden 17. novembra kod svih sedam lešina, prenosi Hina.

Ptičiji grip kod divljih ptica u Srbiji

Da podsetimo da je prisustvo virusa avijarne  influence (pottipa H5N8) kod divljih ptica potvrđeno i kod uginulih labudova 01.10. 2021. godine na teritoriji opštine Zemun,  06.10.2021  kod dva labuda u Borči i na lokaciji Kovilovo, opština Palilula, na širem području grada Beograda.

Uprava za veterinu je donela Rešenja kojim su utvrđene mere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti Avijarna influenca kod divljih ptica, a u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti. Zaraženim područjem u skladu sa Rešenjem smatra se područje od najmanje 3 km u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacija na kojima su pronađene uginule ptice.

Avijarna influenca izazvana virusom podtipa H5N8, nije zoonoza, odnosno ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu, saopšteno je u Upravi za veterinu.

Sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima su osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti.

Obavezna prijava svakog uginuća ili znakova bolesti

Radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna je prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Za vreme trajanja mera u zaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na gazdinstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstvai ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja, navodi se u obaveštenju Uprave.

Uputstva i informacije za uzgajivače živine i veterinare na sajtu Uprave za veterinu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede