Pšenice na poljima u različitim fazama razvoja

Psenica u februaru

Pšenice posejane u optimalnom roku su u dobroj kondiciji, rekao je za naš portal profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, dr Branko Marinković.

Psenica u februaru

On je potvrdio da su ove biljke u fazi punog bokorenja i da akumuliraju rezerve hranjivih materija. Temperature iznad proseka za ovo doba godine za sada ne utiču negativno na pšenice posejane u optimalnom roku, ali ako ne budu prošle drugu fazu kaljenja mogu biti neotporne na jake mrazeve.

„Sa druge strane imamo dosta pšenica koje su u fazi 2 do 3 lista i za njih je ovakvo vreme idealno kako bi se razbokorile i spremne ušle u zimu. One su u kritičnoj fazi i ukoliko bi sada nastupila golomrazica na mladim biljkama bi nastala oštećenja. Manje su problematične pšenice koje su u fazi nicanja, jer mogu lakše da podnesu niske temperature nego pšenice koje imaju 2 do 3 lista“, rekao je Marinković.

Stanje useva pšenice je sada dobro i možemo očekivati dobar razvoj pšenica posejanih u optimalnom roku. Međutim, ovakvih useva je malo. Profesor Marinković kaže da je u Vojvodini malo parcela koje su u potpunosti pokrile parcelu, a to su one koje su posejane u optimalnom roku.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede