Pšenica krči put ka većoj ceni

psenica u prikolici

Iz Sente, Srbobrana, Bečeja… stižu vesti da cena pšenice beleži 17-18 din/kg, a ima nagoveštaja da tu neće stati. Kako smo danas i objavili, ovakva žetva nije odavno

psenica u prikolici

zabeležena, to jest, da se ovogodišnji rod prodaje kao lanjski. Porasla je i cena kukuruza, a mogući je i dalji rast.

Međutim, pšenicu po ceni od 18 dinara sa PDV-om ne može za godišnje potrebe isplatiti ni jedan mlin i zbog toga je teško poverovati da će biti novih „skokova” cene zrna.

Prema blic anketi, koju smo danas sproveli među ratarima, svega njih par će ovog momenta prodati pšenicu, većina želi da sačuva rod kod skladištara. Tim povodom smo Zlatana Đurića, predsednika Unije poljoprivrednika, koja je pokrenula inicijativu za nadoknadu troškova skladištenja iz Agrarnog budžeta, pitali dokle je stigao ovaj zahtev.

– Vladu smo upoznali sa ovom inicijativom, to jest da se 180 dinara plati skladištenje iz državne kase za male proizvođače za period od šest meseci – kaže Đurić i obrazlaže da bi se na ovaj način povećala tržišna sigurnost ratara, jer su ostali bez Javnih skladišta i robnih zapisa.

On je i naveo da sa ovakvim rastom cene ne postoji jak argument za interventni otkup, ali to ne znači da će sve ostati tako do nove setve. I zbog toga predlažemo subvencionisano skladištenje.

– Prihvatili smo sugestiju Vlade da ne žurimo sa interventnim otkupom, jer u mnogim reonima žetva još nije ni počela – rekao je za „AgroServis” Zlatan Đurić i podsetio ratare da prate kretanje cena u regionu i svetskim berzama, jer žetva u svetu još nije završena, niti se znaju pravi rezultati.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede