Prvi u Evropi imamo predsetveno finansiranje

sejalica 1

Srbija će, stupanjem na snagu Zakona o predsetvenom finansiranju u junu, postati prva zemlja u Evropi koja je uvela takvo inovativno rešenje u oblasti

sejalica 1

finansiranja poljoprivredne proizvodnje – izjavio je Tanjugu koordinator FAO–EBRD projekata u Srbiji Miloš Milovanović. – Zakon o predsetvenom finansiranju podrazumeva kreditnu sposobnost određenog lica, bez obzira na to da li govorimo o pravnom ili fizičkom licu, na osnovu njegove buduće proizvodnje.

To bi, objasnio je, u praksi značilo da neko pravno ili fizičko lice bude kreditno sposobno u određenoj meri, pre nego što zasnuje svoju proizvodnju.

– Ukoliko seje kukuruz u aprilu, lice je već kreditno sposobno na osnovu budućeg roda tog kukuruza u oktobru tekuće godine – dodao je Milovanović.

On je podsetio na to da je Skupština Srbije u novembru prošle godine usvojila Zakon o predsetvenom finansiranju, na predlog Ministarstva poljoprivrede i životne sredine.

– Inače, to je inicijativa Evropske banke za obnovu i razvoj i Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu UN FAO, i Ministarstva poljoprivrede iz 2011, koja je konačno realizovana usvajanjem zakona – istakao je Milovanović. – Zakon ima za cilj da bolje uredi oblast finansiranja poljoprivredne proizvodnje kao jednu od kritičnih tačaka razvoja poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji. Usvojeni zakon tangira biljnu proizvodnju u ovoj fazi, ali ne isključujemo mogućnost da u kasnijoj, nadam se uspešnoj, fazi implementacije tog zakona, on bude proširen i na stočarsku proizvodnju.

On je napomenuo da je taj zakon u velikoj meri koncept koji je na snazi u Južnoj Americi, pre svega u Brazilu, pa je Srbija praktično pionir po tom pitanju u Evropi.

S. G.

Izvor: www.dnevnik.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede