Prvi konkurs IPARD-a za mehanizaciju biće raspisan 25. decembra

traktor krupno

Prvi konkurs u Srbiji za sredstva iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD), za kupovinu traktora i druge mehanizacije, biće raspisan 25. decembra, potvrđeno je Beti u Ministarstvu poljoprivrede.

Precizirano je da postupak raspisivanja poziva počinje danas, a formalan poziv poljoprivrednicima biće objavljen u ponedeljak, prenela je Beta.

Poljoprivrednici će moći da konkurišu za ukupno 8,3 miliona evra bespovratnih sredstava za nabavku traktora i mehanizacije, odnosno da računaju na povraćaj oko 60 odsto vrednosti ulaganja, u čemu EU pomaže sa 75 odsto novca, dok se ostatak obezbedđuje iz budžeta Srbije.

Za sredstva mogu da se prijave vlasnici porodičnih gazdinstava, preduzetnici, zadruge, mala i srednja agro preduzeća.

Na novac ne mogu da računaju oni koji nisu prijavljeni u APR-u ili su u stečaju ili likvidaciji ili im je račun u blokadi duže od trideset dana.

Podnosilac mora da ima manje od 250 zaposlenih i godišnji promet ne veći od 50 miliona evra.

Novac iz IPARD fondova neće moći da se koristi za plaćanje poreza, caraina, kupovinu, zakup ili lizing zemljišta i postojećih objekata, kao ni za kazne i sudske troškove i polovnu mehanizaciju, bankarske i putne troškove, doprinose u nature, ali ni troškove održavanja, amortizacije ili zakupa, troškove špedicije, prevoza i montaže. 

Minimalna vrednost povraćaja novca iznosi 5.000 evra, a maksimalan iznos za odredjene investicije ide i do milion evra, a pojedeinac može da ostvari maksimalan povraćaj od 1,5 miliona evra u vreme trajanja programa.

Drugi konkurs očekuje se u martu 2018. godine, a poljoprivrednici će moći da se prijave za novac potreban za kupovinu opreme za preradne kapacitete, kao i za marketing, za šta je namenjeno 11,7 miliona evra.

Svi detalji konkursa, kao što je lista prihvatljivih i neprihvatljivih troškova, moći će da se nađu na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Uprava za agrarna plaćanja je već obučila savetodavne stručne službe koje na terenu podučavaju poljoprivrednike o mogućnostima koje im pruža IPARD, a biće štampane i detaljan vodič za buduće korisnike sredstava.

Foto: A.M.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede