Protivgradne stanice za dodatnu zaštitu useva u Srbiji

soja nakon grada 2

Izgradnja 25 automatskih protivgradnih stanica za dodatnu zaštitu područja Zapadne Srbije.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić potpisali su 18. juna u Beogradu memorandum kojim je predviđeno da Srbija finansira izgradnju 25 automatskih protivgradnih stanica u podrinjskom delu Republike Srpske.

Realizacija zajedničkog projekta automatske protivgradne zaštite u slivu reke Drine omogućiće dodatnu protivgradnu zaštitu i za poljoprivredne proizvođače u Srbiji, a posebno dela Zapadne Srbije koji je najčešće pogođen gradom.

Ministar Nedimović je objasnio da Srbija ulaže u protivgradni sistem preko Drine jer ima interes da dejstvom sa leve obale reke zaštiti poljoprivredu na svojoj teritoriji.

Ministar je ukazao da postoji problem sa protivgradnom zaštitom zapadnog dela Srbije, jer sistem iz stare SFRJ više ne funkcioniše pa su prostori uz Drinu, poput Malog Zvornika, Bajine Bašte, Ljubovije i ostalih mesta uvek bili izloženi gradu.

Sa druge strane, Republika Srpska nije imala sopstveni interes za pokrivanjem sistemom protivgradne zaštite tog područja, pa je Srbija inicirala potpisivanje ovog sporazuma, dodao je Nedimović.

Kako je naglasio, detalji sistema, koji će se protezati od Zvornika do Ruda i uz 25 protivgradnih stanica imati i 10 antenskih stubova za komunikaciju biće utvrđeni u studiji a preliminarna procena je da će investicija koja će biti plaćena iz budžeta Republike Srbije biti od 700.000 evra do 800.000 evra.

„Mi na ovaj način branimo ovaj deo Srbije koji je najviše bio izložen gradu u poslednjih deset godina“, naglasio je Nedimović.

Ministar očekuje da će automatski sistem protivgradne zaštite biti spreman da dejstvuje sledeće sezone i dodao da na tom terenu na protivgradnoj zaštiti ništa nije rađeno 30 godina. 

Ministar Pašalić je istakao da neće biti problema oko zemljišta za ovaj sistem jer će on biti postavljen na zemljištu koje kontrolišu „Šume Republike Srpske“ i dodao da bi deo sistema mogao biti izgrađen već do kraja ove godine.

Lokacije smo odredili, možemo veoma brzo da uđemo u instalaciju tih sistema i očekujem da do kraja godine može da bude instalirano nekoliko lansera“, rekao je Pašalić i dodao da će nove stanice biti deo protivgradnog sistema Republike Srpske.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede