Protest poljoprivrednika u Zrenjaninu – Cene goriva finansijski udar na gazdinstva

protest poljoprivrednika traktor

Protest poljoprivrednika nastavljen. Poljoprivrednici sutra ponovo razgovaraju sa predstavnicima državnih organa o ispunjenju njihovih zahteva. 

U Zrenjaninu su danas poljoprivrednici banatskih udruženja održali protestnu vožnju. Oko pedeset traktora prošlo je ulicama Zrenjanina kako bi ponovo skrenuli pažnju nadležnih na svoje probleme i izrazili nezadovoljstvo opštim stanjem u poljoprivredi. U prethodnom protestu koji je održan pre dve nedelje upozorili su na probleme sa kojima se suočavaju i pokazali nezadovoljstvo ponuđenim rešenjima državnih organa.

Današnji protest je održan iako su juče poljoprivrednici više udruženja iz Vojvodine po pozivu Vlade Srbije bili na sastanku kako bi sa predstavnicima državnih organa razgovarali o zahtevima zbog kojih su pokrenuli proteste. Sastanku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri finansija Siniša Mali i poljoprivrede Branislav Nedimović. Predstavnici poljoprivrednika prepoznaju interesovanje nadležnih da se situacija promeni, kaže ratar iz Zrenjanina Slavko Vukov.

„Rekao bih da smo sasvim valjano i celovito obrazložili sve naše probleme i zašto tražimo sve to što tražimo. To je pre svega ukidanje akcize na dizel gorivo koje se koristi u poljoprivredi. To je bolna tačka za sve nas i problem koji dugo traje. U poslednje vreme pogotovo, jer derivati poskupljuju i za nas je to sve veći trošak. Razumeli smo da se taj problem ne može rešiti brzo, već traži sistemsko rešenje na duge staze, kako bi se unelo kao stavka u budžetu. Ipak, mora se razumeti da je problem sa gorivom finansijski udar na naša gazdinstva i potrebna su hitnija rešenja, jer je to epicentar naših problema“, objašnjava Vukov.

Paori traže subvencije od 200 evra po hektaru u ratarskoj proizvodnji i smatraju da je to jedini način da se kompenzuje negativan uticaj previsokih cena veštačkih đubriva. Smatraju da bi to bila efikasna mera.

Vukov kaže da poljoprivrednicima na jučerašnjem sastanku ništa nije obećano i da će sutra, 25. februara, ponovo otići na sastanak u Beograd. Dodaje da ne zna šta će im sutra biti ponuđeno, ali da će posle sastanka odlučiti šta će dalje.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede