Promenjen iznos osnovnih podsticaja po hektaru u 2021. godini

Šeta kroz polje žita 2

Izmenom Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini, Vlada Republike Srbije je 18. februara promenila iznos osnovnih podsticaja po hektaru.

Iznos osnovnih podsticaja po hektaru je smanjen sa 5.200 dinara na 4.000 dinara.

Za osnovne podsticaje po hektaru Srbija je iz budžeta ove godine poljoprivrednicima namenila blizu 9 milijardi i 800 miliona dinara.

Zahtev podneti do 30. aprila

U periodu od 1. marta do 30. aprila potrebno je podneti zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje po hektaru Ministarstvu finansija i privrede, odnosno Upravi za trezor, podseća Saša Stamenković, diplomirani inženjer poljoprivrede za ekonomiku.

Zahtev sadrži osnovne informacije o gazdinstvu, zasejanim kulturama po šifri, nazivu i površinama koje su prijavljene u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Obrazac zahteva se popunjava se u dva primerka, a jedan overeni primerak ostaje poljoprivredniku.

Uprava za trezor utvrđuje ispunjenost propisanih uslova za ostvarivanje prava na podsticaje upoređivanjem podataka iz zahteva sa podacima u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Nakon provere, odobrava se isplata, odnosno daje se nalog za prenos novčanih sredstava na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva.

Zbog novonastale situacije izazvane pandemijom Kovida 19 i primene epidemioloških mera, ostaje da se vidi da li će se zahtev fizički podnositi Upravi za trezor ili slanjem elektronske pošte, odnosno direktno uplaćivati na namenski račun poljoprivrednih proizvođača kako je činjeno u 2020. godini, dodaje Saša Stamenković.

Izmene se odnose i na mere ruralnog razvoja. Umesto 1,7 milijarde dinara opredeljeno je 1,4 milijarde dinara.

Za direktna plaćanja umesto 24,7 milijarde dinara, u 2021. godini biće raspoloživo 22,5 milijarde dinara.

Izmenama je za zahteve po osnovu direktnih plaćanja iz prethodnih godina opredeljeno 4,7 milijarde dinara, umesto 2,4 milijarde dinara.

OVDE PREUZMITE IZMENJENU UREDBU

Pročitajte o obaveznoj registraciji vinograda

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede