Prolećna setva u punom jeku

prolecna setva

Na poljima u Banatu ratari ovih dana koriste povoljne uslove za setvu soje, suncokreta i kukuruza. Nakon perioda zahlađenja setvu su ubrzali.

prolecna setva

„Pravi je momenat i ne treba brinuti, jer sa setvom ne kasnimo. Kada govorimo o optimalnim rokovima za setvu podrazumevamo povoljne uslove za ulaganje semena u zemljište, a ne optimalne kalendarske rokove“, kaže za naš portal savetodavac za ratarstvo PSSS Zrenjanin, Zorica Rajačić.

Ratari su često u nedoumici oko toga koje hibride da seju. Kako ne znamo kakvi će uslovi proizvodnje biti tokom vegetacije, savetodavci poručuju da je najbolje da posejemo nekoliko hibrida različite dužine vegetacije kako bismo smanjili eventualne rizike.

I ove godine na poljima u srednjem Banatu najviše će biti kukuruza. Prema podacima PSS Zrenjanin na čak 80.000 hektara.

Na parcelama Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin u toku je setva kukuruza, dok su soja i suncokret posejani. Na oglednom polju će se naći oko 30 sorti soje, 24 hibrida suncokreta i čak 80 hibrida kukuruza.   

Da li će ratari presejavati repišta?

„U našem regionu postoji problem na parcelama gde je posejana šećerna repa. Ova okopavina je na većini parcela posejana u optimalnom roku. Seme je položeno u dobro pripremljeno zemljište. Temperatura tla je bila zadovoljavajuća. Međutim, nedavno zahlađenje i period bez padavina uz jake vetrove osušili su površinski sloj, pa je stvorena pokorica koju biljčice ne mogu da probiju. Na velikom broju parcela sklop je prepolovljen. Proizvođači koji imaju ovaj problem su sada u nedoumici da li da preseju repišta. Dakle, površine pod repom još nisu izvesne“, rekla je Rajačić.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede