Proizvodna cena pšenice roda 2022. godine je 38,53 din/kg

proizvodna cena psenice

Zadružni savez Vojvodine: Proizvodna cena pšenice ovogodišnjeg roda skoro 40 dinara, troškovi proizvodnje veći za 50%.

Prema kalkulaciji stručnih službi Saveza proizvodna cena pšenice roda 2022. godine je 38,53 din/kg za procenjeni prinos od 4.250 kg/ha. Troškovi proizvodnje po jednom hektaru veći su od 163.000 dinara na godišnjem nivou, što je 50% više u odnosu na prethodnu proizvodnu godinu. Ovo je između ostalog izjavila o zaključcima Upravnog odbora Saveza njegova predsednica Jelena Nestorov Bizonj na ovogodišnjem tradicionalnom Žetvenom danu koji su organizovali petnaesti put.

Mere države o zabrani izvoza poljoprivrednih proizvoda su nepovoljno uticale na ondašnju i aktuelnu situaciju na tržištu, jer proizvođači nisu mogli da ostvare dobre prihode po tada visokim cenama, a danas, usled zabrane izvoza, u pojedinim skladišnim prostorima postoje zalihe pšenice, pa se mogu stvoriti tehnički problemi pri prijemu nove robe, rekla je Nestorov Bizonj. Apelovala je da država ukine kvote za izvoz, a preko Republičke direkcije za robne rezerve otkupi potrebnu količinu proizvoda na domaćem tržištu.

dizel pumpa

Regresirati dizel gorivo, skinuti namete, povećati podsticaje

Država treba da pomogne da se smanje troškovi proizvodnje, istakla je predsednica Saveza. To bi moglo da se uradi na način da se regresira dizel gorivo, skinu nameti koliko god je moguće, da bude jeftinije za poljoprivredne proizvođače. Osim toga treba povećati podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju, što naročito ima efekta kada dođe do nepovoljne situacije na tržištu kao što je to sada slučaj.

Nestorov Bizonj pozvala je poljoprivrednike da se udruže, kako bi lakse mogli da realizuju planirane investicije i unaprede svoju poljoprivrednu proizvodnju.

Petnaesti Žetveni dan Zadružni savez Vojvodine organizovao je u saradnji sa OZZ “Nizine” Plavna i OZZ “Lovrenac” Mladenovo, zadrugama domaćinima, kao i uz partnersku podršku Privredne komore Vojvodine, Garancijskog fonda AP Vojvodine i kompanije KITE doo.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede