Prognoza vremena: Kakvo nas vreme očekuje do kraja kalendarske godine?

sunce oblaci

Topliji i suvlji meseci do kraja kalendarske godine u odnosu na prosečne vrednosti.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) u sezonskoj prognozi vremena navodi da će avgust i septembar biti topliji i suvlji, ali da će količina padavina biti u granicama višegodišnjeg proseka. U oktobru nas očekuje miholjsko leto, a i novembar i decembar biće suvlji u odnosu na prosečne vrednosti.

Sezonska prognoza vremena do kraja kalendarske godine

Sezonska prognoza vremena se ažurira jednom mesečno i sadrži informacije o prognozi odstupanja srednje mesečne minimalne i maksimalne temperature vazduha kao i srednje mesečne količina padavina. 

AVGUST 2017

Nastavak leta. Toplotni talasi. Topliji i malo suvlji avgust. Ipak, avgustovska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.8 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 10 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 38 mm.

SEPTEMBAR 2017

Topliji i malo suvlji septembar. Ipak, septembarska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku viša za oko 0.4 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.2 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek. 

OKTOBAR 2017

Prosečno topao i prosečno vlažan oktobar. Miholjsko leto.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 2 mm u odnosu na višegodišnji prosek. 

NOVEMBAR 2017

Topliji i malo suvlji novembar. Ipak, novembarska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku vivšim za oko 0.7 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 11 mm u odnosu na višegodišnji prosek. 

DECEMBAR 2017

Blaži i malo suvlji decembar. Ipak, decembarska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.3 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.2 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 12 mm u odnosu na višegodišnji prosek. 

A kakvo vreme nas očekuje u januaru 2018?

Prvi mesec naredne godine, kako prognozira RHMZ biće blaži i prosečno vlažan.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru 2018. imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.6 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0 ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

 

Višegodišnje srednje mesečne vrednosti za pojedine gradove u Srbiji

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede