Proglašena vanredna situacija na delu teritorije Grada Zrenjanina

vanredno stanje Zrenjanin
Vanredna situacija na delu teritorija Zrenjanina. Najviše pogođen potiski deo gradske teritorije.

Na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije grada Zrenjanina, komandant štaba i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije Grada Zrenjanina.
 
Vanredna situacija je proglašena u katastarskim opštinama Čenta, Perlez, Knićanin, Belo Blato, Mužlja, Aradac i Elemir.
 
Odluka je verifikovana na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije kojom je predsedavao zamenik gradonačelnika Saša Santovac.
 
Vanredna situacija je, kako se navodi u odluci, u navedenim katastarskim opštinama proglašena zbog posledica velikih količina padavina u maju, preneo je zrenjanin.rs.
 
U tom mesecu palo je tri puta više padavina od višegodišnjeg proseka, što je prouzrokovalo zasićenost zemljišta.
 
Nakon toga su usledile i junske padavine, u količinama četiri puta većim od višegodišnjeg proseka.
 
Kanalska mreža u tom trenutku nije mogla da primi toliku količinu suvišnih voda, jer nije projektovana za tako ekstremne padavine. 
 
Gradski štab takođe navodi u odluci da nadležni organi i preduzeća treba da preduzmu neophodne mere i aktivnosti na otklanjanju posledica ovakve vremenske pojave u navedenim katastarskim opštinama i to u što kraćem vremenskom periodu.
 
Donošenje odluke o proglašenju vanredne situacije na delu gradske teritorije inicirali su sami poljoprivrednici iz naseljenih mesta, koji su pretrpeli veliku štetu na svojim njivama i usevima. Nakon toga to su na terenu konstatovali i nadležni organi Grada Zrenjanina i u potpunosti podržali njihov zahtev. 
 
Nepogode su najviše pogodile potiski deo gradske teritorije, naveli su  gde je zemljište lošijeg kvaliteta, slabije propusno i samim tim u nemogućnosti da apsorbuje velike količine padavina.
 
Usevi na tim njivama su uništeni u ovoj sezoni, a još uvek nije moguće proceniti stanje zemljišta za naredne cikluse proizvodnje.
 
Takođe, navedeno je i da su crpne stanice neprekidno radile punim kapacitetom, da je kanalska mreža prohodna, podzemne vode na normali, ali da, jednostavno, velika količina vode nije imala gde da otekne.  
 
Saopšteni su i podaci da je crpna stanica Čenta od 31. maja do 13. juna ispumpala 2 miliona kubika vode, crpna stanica Elemir – Aradac 600 hiljada kubika i crpna stanica Belo Blato 1,8 miliona kubika vode, što su količine koje se ne pamte na tim prostorima.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede