Produžen rok za zamenu kaveza za koke nosilje do kraja 2023. godine

kokoske kavez

Produžen rok za zamenu kaveza za koke nosilje za tri godine

Dobra vest za živinare je da je prvobitni rok za zamenu kaveza pomeren sa 1. januara 2021. godine na 31. decembar 2023. godine.

Proizvođači konzumnih jaja do kraja 2023. godine mogu da zamene kaveze za koke nosilje tako da će, u vreme otežanih uslova poslovanja zbog pandemije Kovid 19, imati dovoljno vremena da se prilagode zakonodavstvu EU ali i da za ovaj veliki posao koriste sredstva iz IPARD programa.

Produžen rok dobra vest za živinare

Produženje roka za tri godine rezultat je inicijative Grupacije za proizvodnju živinskog mesa i jaja Privredne komore Srbije (PKS), upućene resornom ministarstvu poljoprivrede, navodi se u saopštenju PKS.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izmenilo je Pravilnik o uslovima za dobrobit životinja čime je prvobitni rok za zamenu kaveza pomeren sa 1. januara 2021. godine na 31. decembar 2023. godine.

„Da nije došlo do izmene Pravilnika proizvodnja bi se smanjila za oko 40 procenata i verovatno bi morali da se oslonimo na uvoz, dok bi mnogi proizvođači čak i odustali od proizvodnje jaja“, rekao je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda.

Budimović je podsetio da je na predlog PKS, IPARD program omogućio proizvođačima konzumnih jaja da konkurišu za sredstva usmerena za nove, obogaćene, kavezne sisteme.

 „Treba iskoristiti potencijal nacionalnih podsticaja i IPARD programa i početi sa realizacijom zamene  običnih za obogaćene kaveze za koke nosilje, jer je pretpostavka da više neće biti odlaganja primene Pravilnika nakon 2023. godine“, objasnio je predstavnik PKS.

Ističe da prema Pravilniku o uslovima za dobrobit životinja novi kavezi treba da imaju veću površinu, posebnu opremu za stajanje, veće hranilice i pojilice, drugačiji materijal na podu, nagib ne veći od 14 odsto.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede