Prijavljivanje za podsticaje samo uz dokaz o vlasništvu, zakupu ili komasaciji

setva prolece manja

Prijavljivanje za podsticaje po hektaru trenutno samo na osnovu vlasništva, zakupa ili komasacije. U toku je rad na izmeni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju 

Preko platforme eAgrar poljoprivrednici trenutno ne mogu da dodaju takozvane posebne Izjave o obrađivanju zemljišta, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. Osnov za subvencije može biti isključivo samo dokaz o vlasništvu, ugovor o zakupu ili komasaciji.

U toku je rad na izmeni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koja će omogućiti da se poljoprivrednicima dozvoli upis u eRPG na osnovu posebne izjave overene kod notara pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, kojom garantuju da je navedena parcela ona koju baš oni obrađuju što će i dokumentovati nadležnim inspekcijama tokom provere.

Za te poljoprivrednike će nakon izmene Zakona biti raspisan poseban, drugi javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, te će i oni biti u mogućnosti da dobiju ovu vrstu subvencije.

Saglasno Pravilniku o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, promeni podataka i obnovi registracije, elektronskom postupanju, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva osnov korišćenja i upisa zemljišta u eRPG trenutno predstavlja vlasništvo, ugovor o zakupu ili komasacija, dodaje se u saopštenju.

Pomenuti predlog izjave o obrađivanju zemljišta, tačnije izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, biće razmatrane u narednom periodu (po formiranju Vlade). Tom izjavom poljoprivrednici garantuju da je navedena parcela ona koju baš oni obrađuju što će i dokumentovati nadležnim inspekcijama tokom provere.

Ministarstvo apeluje na poljoprivredne proizvođače da sačekaju do donošenja pomenutih izmena i dopuna Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju kojima će tačno biti precizirani uslovi i načini, shodno zakonskim regulativama.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede