Uvedeni prelevmani na mleko i sireve – Dodatni namet na uvozno mleko od 15 dinara

prelevmani 1

Prelevmani se uvode na uvoz mleka i mlečnih proizvoda kako bi se zastitila domaća proizvodnja od prekomernog uvoza.

Vlada Srbije je usvojila odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana (uvozne takse) od 15 dinara po litri mleka i za kačkavalj od 30 dinara po kilogramu, koja se od danas primenjuje, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

„Vlada Srbije je u petak usvojila odluku koja važi od danas da smo uveli dodatni namet na mleko koje se uvozi od 15 dinara po litru, i za kačkavalj Gaudu od 30 dinara po kilogramu“, rekla je Tanjugu ministarka Tanasković.

Uvedeni su prelevmani za sedam sireva: Ementaler, Čedar, Edam, Tilsit, Kačkavalj, Masdam i Gauda.

„Pokušavamo da stabilizujemo stanje sa tom odlukom kako bismo zaustavili pad cena otkupnog mleka na tržištu i na taj način zaštitili srpskog proizvoiđača“, istakla je Tanaskovićeva.

Prelevmani se uvode na uvoz mleka i mlečnih proizvoda kako bi se zastitila domaća proizvodnja od prekomernog uvoza.

Nakon više sastanaka ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković sa predstavnicima proizvođača mleka dogovoreno je da se uvedu prelevmani (uvozne takse) na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, kako bi se zaštitila domaća proizvodnju od prekomernog uvoza, rečeno je danas Tanjugu u Udruženju proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Predsednik udruženja Goran Vasić pozdravio je tu odluku države i istakao da je to dobra mera za proizvođače mleka.

„Mi smo svojim nastupima i zahtevima naveli da je prioritet svih prioriteta zaštita domaće proizvodnje mleka, zato što smo došli do dna što se tiče proizvodnje mleka. Mi smo došli do ovog trenutka gde je vlada donela konačnu odluku da se uvedu prelevmani. To jeste iznuđena odluka, ali najbolja moguća u ovim okolnostima i ministarstvo i vlada imaju našu punu podršku oko njenog sprovođenja. To je najbolja moguća odluka posle zabrane uvoza mleka, a što je trenutno neizvodljivo“, rekao je Vasić.

Naveo je da je domaće tržište zatrpano mlečnim proizvodima koji su nelojalna konkurencija domaćem. Tako, kaže, da se kačkavalj iz uvoza prodaje po ceni od 3,5 do četiri evra, iako u Evropi njegova proizvodnja košta šest evra. Uvođenje prelevmana treba da uvede red u ovu oblast, istakao je on.

„Ja mislim da našoj vladi neće biti problem da pred Evropskom komisijom dokaže da je ova odluka ispravna i iznuđena, jer sama činjenica da su se Kinezi povlače sa evoprskog tržišta i raskidaju ugovore o kupovini nekih mlečnih proizvoda, pogotovo sireva, govori sve. Tako da smo došli u apsurdnu situaciju, jer je za kilogram kačkavalja potrebno šest evra, jer je litar mleka u Evropi oko 58 evrocenti, a oni ga ovde prodaju po tri i po i četiri evra. Jednostavno, taj kačkavalj ima svoje vreme trajanja i oni žele da ga se oslobode. Isto tako i sir gauda, žele da ga se oslobode van evropskog tržišta, pa je naše sada zatrpano tim proizvodima“ dodaje Vasić.

Nakon uvođenje prelevmana, prema mišljenju Vasića, država treba više da povede računa oko marži i tako uredi tržište. Ističe da su u Srbiji marže i do 10 puta veće nego u razvijenim evropskim zemljama.

„Mi imamo veliko opterećenje jer smo našim analizama utvrdili da se trgovinski lanci ponašaju baš bahato. To su marže koje se kreću od 30 do 50 odsto, a u Evropskoj uniji za mlečne proizvode od pet do osam odsto. Sad se mi pitamo šta radi naše udruženje potrošača, kako to ono štiti naše potrošače, šta rade mlekare?“, poručio je Vasić.

Zar mi proizvođači, i pored našeg posla, treba da se bavimo time ko nas i na koji način zakida, dodao je on. Naveo je da imaju obećenja ministarke da će ona sa vladom videti šta može da učini po tom pitanju.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede