Preduzeća u srednjem Banatu imaju potencijal za nastup na ruskom tržištu

Kajsije u Banatu

Regionalna privredna komora Zrenjanin (RPK) pozvala je potencijalne izvoznike iz Srednjobanatskog regiona da se obrate komori ukoliko žele da prodaju

Kajsije u Banatu

 

robu na rusko tržište i imaju problema u realizaciji izvoznih namera.

U Informaciji o robnoj razmeni privrede Srednjobanatskog regiona i Ruske Federacije za period januar – jun 2014. godine i mogućnostima za naredni period, potpredsednik RPK Zrenjanin, Momčilo Nikolčić, navodi da je privreda ovog regiona u prvom polugodištu 2014. godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmene sa Ruskom Federacijom u iznosu nešto većem od četiri miliona evra, od čega se na izvoz odnosi 2,6 miliona evra.

Privreda regiona mahom je izvozila poljoprivrednu mehanizaciju, sanitarije za kupatila, kvalitetno donje rublje, obuću i jabuke u vrlo skromnim količinama.

Potencijali znatno nadmašuju dosadašnji ostvareni nivo. Region raspolaže sa 663 hektara plantažnih voćnjaka i preko 420 hektara voćnjaka ekstenzivnog statusa. U voćnjacima dominiraju zasadi jabuke, kruške, kajsije, šljive i višnje. Procenjuje se da rod svih ovih vrsta voćaka prevazilazi iznos od 8.000 tona godišnje kvalitetnog voća za srpsko i strano tržište. Upravo ova činjenica otvara perspektivu kvalitetnijeg i obimnijeg nastupa na zahtevnom ruskom tržištu, navodi Nikolčić.

Pored voća, prehrambena industrija u regionu, uljare, mlekara i pogoni klaničnih kompanija u velikoj meri imaju potencijal za nastup na ruskom tržištu uz savladavanje svih administrativnih barijera koje sada opterećuju izvoz roba u Rusku Federaciju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede