Prednost za kupovinu malim gazdinstvima

Šeta kroz polje žita

 

Nakon prvog nepotpunog saopštenja poljoprivrednika iz Dolova o izdavanju u zakup državnih oranica u ovom selu, primili smo novo saopštenje pod nazivom

 

Šeta kroz polje žita

„Za našu budućnost, za budućnost Srbije”. Saopštenje ima šest potpisnika, a prvi na listi su „Pančevački ratari” i „Dolovački paori”. Njihov zahtev upućen Vladi Republike Srbije i premijeru glasi:

„Mi, potpisnici ovog zajedničkog zahteva, smatramo da je polјoprivredno zemlјište, kao prirodni resurs – osnovni predmet rada i egzistencije polјoprivrednih proizvođača. Stoga od Vas i Vlade Republike Srbije očekujemo podršku za naš zajednički zahtev, imajući u vidu i opredelјenje resornog ministarstva (u saglasnosti sa strategijom razvoja polјoprivrede i ruralnih sredina) Vlade Republike Srbije i ekspoze premijera, u vezi podrške mladim polјoprivrednicima i ruralnim sredinama.

Na zahtev polјoprivrednika iz Dolova, potpisnici ovog zahteva traže da se državno polјoprivredno zemlјište ponudi i proda mladim polјoprivrednicima, mlađim od 45 godina starosti, površine u veličini od pet do 20 hektara, na dvadeset godina otplate, sa kamatnom stopom od 1% do 2% (na godišnjem nivou), i na taj način država da svoj realni doprinos da mladi ostanu u ruralnim sredinama i polјoprivrednoj delatnosti, kao što su se naše institucije do sad verbalno zalagale. To svakako treba izvesti pre 2017. godine, kada će stranci moći legalno da kupuju naše polјoprivredno zemlјište, u skladu sa potpisanim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Od realizovanih sredstava prodaje polјoprivrednog zemlјišta, smatramo da treba – osnovati fond za unapređenje polјoprivrede. Na taj način ćemo:

1. Obezbediti uslove mladima za ostanak u selima (ruralnoj sredini) i obavlјanje polјoprivredne delatnosti,

2. Izbeći stalne nesuglasice i sukob interesa između stočara i ratara prilikom zakupa – licitacije državnog polјoprivrednog zemlјišta i

3. Onemogućiti strancima da mnogo pre nego što Srbija uđe u EU od 2017. godine legalnom kupovinom steknu pravo vlasništva nad državnim polјoprivrednim zemlјištem, na našoj teritoriji (država Srbija), koje predstavlјa – neobnovivi prirodni resurs.

Napomena: Ovaj naš zajednički predlog u formi zahteva treba: ugraditi u nacrt – predlog najavlјenog novog zakona o polјoprivrednom zemlјištu, ili (Lex specialis) specijalnom zakonu o podršci mladim polјoprivrednicima i postoji još jedna mogućnost manje verovatnoće, a to je: sporazumna promena dela teksta sporazuma sa EU, koji se odnosi na kupovinu našeg državnog polјoprivrednog zemlјišta, državlјanima EU, tako da se pravo kupovine državnog polјoprivrednog zemlјišta omogući tek kada uđemo u Evropsku uniju.”

Potpisnici ovog usaglašenog zajedničkog zahteva zatražili su od nadležnih da im u zakonskom roku odgovore.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede