Potpisan sporazum paora i države

potpisan sporazum

Danas je potpisan sporazum predstavnika sedam poljoprivrednih udruženja koja su pet dana bila u protestu i ministarske poljoprivrede Jelene Tanasković.

Dokument je potpisan sa Inicijativom za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženjem proizvođača mleka „Naše mlekoˮ, Udruženjem Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženjem „STIGˮ Požarevac, Udruženjem „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbijeˮ, Savezom Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženjem proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adraniˮ.

Sporazum je zaključen na osnovu pregovora obavljenih sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić i ministarkom Jelenom Tanasković, a u kojima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali. Ministarka Tanasković je nakon potpisivanja Sporazuma u Vladi Srbije izjavila da je država obezbedila novih 40 milijardi dinara, te da će budžet Ministarstva poljoprivrede, kako kaže, u ovoj godini iznositi istorijskih 120 milijardi dinara.

Potpisanim sporazumom je dogovoreno:

  • Povećati osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju (podsticaje po hektaru) sa 9.000 dinara na 18.000 dinara (6.000 dinara dizel gorivo + 3.000 dinara direktno) u 2023. godini;
  • Podići maksimalnu granicu površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisanu za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju, na 100 hektara, počev od 1. januara 2024. godine, u skladu sa Zakonom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju;
  • Povećati premiju za mleko sa 15 dinara po litru mleka na 19 dinara po litru mleka;
  • Povećati podsticaje za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 dinara na 40.000 dinara po grlu;
  • Ukinuti 50% naknade za odvodnjavanje za tekuću godinu i ukinuti naknadu za odvodnjavanje u potpunosti od 1. januara 2024. godine;
  • Uvesti takozvani plavi dizel koji se odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru, za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Takođe biće pronađeno rešenje za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan, sprovodiće se dalje analiza tržišta poljoprivrednih proizvoda. Kako su saopštili iz Ministarstva poljoprivrede dogovoren je i nastavak dalje komunikacije i razgovora oko budućeg agrarnog budžeta i kreiranja novih mera.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Produženi rokovi za prijavljivanje za subvencije za stočarsku proizvodnju

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede