Potpisan pravilnik o vraćanju dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku

Pravilnik o vraćanju dozvolјenog nivoa aflatoksina u mleku sa 0,5 na 0,05 mikrograma po litru potpisan je jutros. Ministar polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić rekao je za RTS da bi primena pravilnika trebalo da počne 1. jula.

Ministar polјoprivrede je, gostujući u Dnevniku RTS-a, pozvao sve proizvođače mleka da preduzmu sve mere kako nivo aflatoksina ne bi prelazio propisanih 0,05 mikrograma po litru.

 Kontrole su potvrdile da je kukuruz iz 2013. godine zdrav i da nema razloga za strah da će se aflatoksin naći u stočnoj hrani, a samim tim ni u mleku.

Ministar Glamočić je pozvao proizvođače stočne hrane i mleka, kao i prerađivače mleka da se pripreme i na vreme preduzmu neophodne mere, da se ne bi dogodilo da nivo aflatoksina pređe propisanu granicu.On je naglasio da ubuduće mora više da se povede računa o skladištenju kukuruza, o rukovanju mlekom, kao i o ishrani krava, kako se problemi sa povišenim nivoom aflatoksina ne bi ponovili.

Pravilnikom koji stupa na snagu 1. jula, granica za aflatoksin vraća se na evropski novo.

„Regulativa EU je u ovom domenu najstroža na svetu, ali naš je cilј da idemo ka Evropskoj uniji i treba da pokušamo da ispoštujemo njihove standarde“, istakao je ministar Glamočić.

Izvor: AgroServis

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede