Pošumljavanje opštine Novi Bečej

Opština Novi Bečej finansirala je 1.400 sadnica cera zasađenih na lokalnom putu, prema projektu izgradnje vetrozaštitnih pojaseva u toj opštini, a ove godine biće zasađeno više hiljada sadnica na ostalim putevima.

Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej izjavio je da je Opština prošle godine dobila sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, za pošumljavanje 17 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

„Urađena je javna nabavka za sadni materijal i zaštitnu mrežu. Sprovodi je javno preduzeće ‘Komunalac’, koje je korisnik tih sredstava i koje će, verovatno već marta, čim se malo prosuši zemljište odvojeno za te svrhe, posaditi tih 17 hektara“, naveo je on.

Kovač je istakao da će time napraviti istorijski pomak u pošumljavanju Opštine Novi Bečej, kao i da će ove godine, u godišnjem programu koji izrađuju do 31. marta, biti odvojene dodatne parcele za tu namenu.

„Planirano da uz pomoć pokrajinskog sekretarijata nastavimo taj tempo, petnaestak do dvadeset hektara godišnje da pošumimo. Projekat obuhvata i petogodišnju negu. Treba tu dosta i iskustva, ljudstva i mehanizacije. U svakom slučaju, spremni smo za to“, rekao je Kovač. Iz novobečejske opštine ističu da pošumljene površine smanjuju udar vetrova na toj teritoriji, poboljšavaju mikro klimu, obezbeđuju utočište za divljač, a značajne su i u zaštiti od snežnih nanosa.

Kako navode, pošumljavaju se samo delovi parcela uz lokalne puteve jer na državnim putevima prvog i drugog reda postoje izuzetno strogi uslova upravljača puteva, Javnog preduzeća „Putevi Srbije“, koji, kako ističu, nikome do sada nisu pružili mogućnost pošumljavanja.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede