Portal i aplikacija povećali broj prijava sezonskih radnika za 600%

krompir vadjenje

U prvih devet i po meseci primene novog rešenja prijavljeno je čak 25.600 sezonskih radnika.

NALED i GIZ predali su danas softver za elektronsku registraciju sezonskih radnika u poljoprivredi Poreskoj upravi Srbije u trajno vlasništvo i tako svečano obeležili uspešan završetak projekta Nemačke razvojne saradnje “Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“.

Tokom dve godine, GIZ i NALED su podržali resorne institucije u kreiranju i donošenju Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima i razvili veb portal i mobilnu aplikaciju za efikasniju prijavu što je rezultiralo povećanjem broja registrovanih sezonskih radnika od čak 600% u odnosu na 2017.

U prvih devet i po meseci primene novog rešenja, kojim je eliminisana komplikovana procedura zaključivanja ugovora na papiru i odlaska na šaltere, prijavljeno je čak 25.600 sezonskih radnika, koji su radili više od 700.000 dana i za njih je plaćeno 211 miliona dinara poreza i doprinosa.

Portal i aplikaciju koristilo je 290 poslodavaca od kojih su više od 80 fizička lica.

U izradi zakona koji je sezoncima omogućio pravo na staž i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, kao i zadržavanje prava na socijalna davanja i naknadu u slučaju nezaposlenosti, učestvovali su Ministarstvo rada, Ministarstvo poljoprivrede, Poreska uprava, CROSO, Nacionalna služba za zapošljavanje, Fond PIO, RFZO i dr.

– Bio bih srećan da smo u prvoj godini registrovali 10.000 radnika, a mi smo uspeli dva i po puta više i u legalne tokove uveli dobar deo od 80.000 sezonaca koji rade na crno. Ovo je početni korak i cilj nam je da e-uprava funkcioniše i u poljoprivredi i da uspostavimo sistem e-agrar, kao platformu za razmenu informacija u ovoj oblasti – izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na drugom regionalnom okruglom stolu o sezonskom radu kojem su prisustvoali gosti iz Albanije, Severne Makedonije, BiH i Crne Gore.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da uspeh novog sistema leži u činjenici da je inicijativa za uvođenje efikasnije procedure potekla od privrede koja je jasno ukazala na koje sve prepreke nailazi u želji da poštuje propise i da su institucije razumele potrebe privrednika i zajedno s njima našle održivo rešenje.

– NALED predlaže da sistem proširimo i na druge delatnosti gde postoji značajan broj neformalno angažovanih radnika kao što su kućni poslovi poput čišćenja ili čuvanja dece. Na takvu meru se Vlada Srbije obavezala kroz Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije, a voleli bismo da isti sistem vidimo i za sezonce u građevinarstvu i turizmu – rekla je Jovanović.

– Samo devet meseci od uvođenja elektronske registracije možemo videti iznimne efekte ove reforme. Ono što GIZ želi da promoviše i podrži jeste razmena dobrih praksi u regiji i da razgovaramo o mogućnostima prenosa iskustava u neku od zemalja u okruženju. Siva ekonomija je veliki problem u svim privredama Zapadnog Balkana i želimo da podržimo zemlje u njihovim nastojanjima da se s tim problemom izbore – izjavila je Amira Omanović, zamenica menadžera GIZ Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu.

Tokom ove godine, uspostavljeni su servisni centri u 97 gradova i opština za podršku poljoprivrednicima u korišćenju portala i mobilne aplikacije.

Održane su 54 obuke za 990 korisnika sistema i obučeno je 150 inspektora za kontrolu primene zakona. Jedan od rezultata jeste i razvoj registra sezonaca pri NSZ za podršku poslodavcima u pronalaženju radnika.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede