Poplavljeno 80.000 hektara, 10 tona uginulih životinja

U ovom trenutku je 80.000 hektara obradivog zemljišta poplavljeno, a gubici su veliki i u stočnom fondu gde je reč o nekoliko desetina tona uginulih životinja, izjavio je danas državni sekretar ministarstva poljoprivrede Zoran Rajić, pozivajući se na poslednje podatke sa terena.

Uprava za veterinu je na terenu i trudi se da što pre ukloni leševe životinja, imamo dovoljno svih preparata i vakcina, tako da se nadam da ćemo u narednim danima uspešno rešiti taj problem”,

kazao je Rajić novinarima u Skupštini Srbije. On je međutim, napomenuo da nedostaju kamioni za odvoženje leševa životinja.

Rajić je ukazao da je najintenzivnija poljoprivredna proizvodnja upravo u dolinama reka, pa su najveću štetu pretrpeli povrtari, rasadnička proizvodnja, a pojedini stočari pretrpeli su štete koje se mere stotinama hiljada evra.

On je rekao da je poljoprivredni kombinat u Obrenovcu prema prvim procenama, pretrpeo štetu veću od 500 miliona dinara.

Rajić je naveo da se situacija menja iz sata u sat, podaci se tek prikupljaju, pa će tek u narednim danima moći da se govori o tome kolika je ukupna šteta.

Na skupštinskom Odboru za poljoprivredu pojavila se i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković koja je takođe rekla da će se razmere štete tek znati, i ali da je sigurno da je ona ogromna.

Precizniji podaci biće poznati narednih dana, dodala je Bogosavljević Bošković.

Ona je istakla da je veterinarska inspekcija neprekidno na terenu, angažovano je 25 regionalnih kancelarija Uprave za veterinu, i trude se da preduzmu sve mere za uklanjanje leševa i čišćenje terena.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević kazao je da su se članovi tog tela zahvalili svima u koji su učestvovali u spasavanju ljudi i njihove imovine, i preporučio da vlada i resorna ministarstva obrate pažnju na sanaciju terena zbog sprečavanja zaraze usled pojave leševa životinja u vodi i pored nje, kao i potom u zaštiti bilja.

Izvor: Agronews

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede